Ce sărbătoresc românii pe 1 Mai. Nu vă vine să credeți. FOTO 3
Social Ultima Ora

Ce sărbătoresc românii pe 1 Mai. Nu vă vine să credeți. FOTO

La data de 1 Mai este sărbătorită în România Ziua Mamei. A fost instituită, în anul 2009, prin Legea nr. 319/2009, care prevede marcarea acesteia în fiecare an, în prima duminică a lunii mai.

Potrivit actului normativ, este sărbătorită în România şi Ziua tatălui, în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la data de 8 mai în 2022, conform agerpres.ro.

Prin sărbătorirea Zilei mamei la nivel naţional, este subliniată importanţa acesteia în viaţa de familie şi în universul copilului, România alăturându-se astfel statelor care marchează această zi.

Iniţiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi un grup de şapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, legea fiind promulgată la 13 octombrie 2009.

Ce sărbătoresc românii pe 1 Mai. Nu vă vine să credeți. FOTO 4

Potrivit expunerii de motive, conform site-ului www.cdep.ro, ”sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi va oferi prilejul evidenţierii importanţei şi rolului fundamental al mamei şi al tatălui în creşterea şi educarea propriilor copii, demonstrând că cei doi părinţi sunt complementari”.

Mamele beneficiază, potrivit OUG nr. 148/2005, OUG 158/2005 şi OUG 111/2010, de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice şi de concediu de creştere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap).

De indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.

În prezent, este în vigoare OUG 55/2017 pentru modificarea OUG 111/2010, potrivit căreia indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare de 8.500 lei. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.