România este în doliu. Unul dintre cei mai mari sciitori a murit
România este în doliu. Unul dintre cei mai mari sciitori a murit
Ultima Ora Social

1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria poporului român. 78 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă

Cine nu învață din istorie, risca sa o repete. ”

Pe 1 aprilie 1941,  3.000 de români au fost pur și simplu masacrați la Fântâna Albă, în Bucovina, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de către soldații sovietici. Prin legea nr.68/10 mai 2011, această zi a fost declarată „Zi Națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, foametei și a altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”.

În iunie 1940, România a fost nevoită să cedeze Uniunii Sovietice nordul Bucovinei. Armata Roșie a ocupat imediat teritoriul. Sute de mii de români s-au trezit peste noapte pe un pământ ostil, în care, brusc, tot ceea ce amintea de identitatea lor, de origini, de limbă și de religie se transforma în vină. În primăvara anului 1941, câteva mii de români au decis să sfideze trupele sovietice și să treacă în România. 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în țara natală pe 1 aprilie, chiar de Paști. Cineva împrăștiase zvonul că românii pot trece granița fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români, care purtau steaguri albe, icoane și cruci, a ajuns la doar 3 kilometri de graniță, soldații sovietici, ascunși în pădure, au început să tragă în plin. Au secerat, în scurt timp, mii de vieți. Cei care au scăpat de gloanțe au fost urmăriți de cavalerie și spintecați cu sabia. Apoi, românii au fost aruncați în gropi comune.

“Trebuie să fim conştienţi că statul român a avut parte de un şir lung de provocări, unele dintre acestea afectând generaţii întregi. Nu trebuie să ignorăm potenţialul educativ al istoriei. Cine nu invata din istorie, risca sa o repete! Să facem tot ceea ne stă în putere ca astfel de lucruri să nu se repete! Asumarea unor „învăţăminte“ este pe de-a-ntregul  responsabilitatea noastră  și a celor care au avut astfel de pete negre în istorie. În mod sigur ne îndreptăm spre viitor.  Important este cum!,  a declarat Mihaela Huncă.

“ Poate acum, mai mult ca niciodată, este momentul să realizăm o punte importantă către Ucraina:  punctul de trecere a frontierei Racovăț stă închis din 2010 și nu am văzut nicio intenție a Guvernului să fie redeschis în următoarea perioadă. Precizez că redeschiderea vămii Racovăț reprezintă o oportunitate majoră de dezvoltare economică a județului Botoșani și  a relațiilor comerciale româno-ucrainiene, susține deputatul botoșănean.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.