Top 10 inovații din 2017
Top 10 inovații din 2017
Social

Top 10 inovații din 2017

Top 10 inovații din 2017

Top 10 inovații din 2017 – Noile tehnologii care au apărut în ultimul an au adus sau vor aduce contribuții semnificative în diverse domenii de activitate: medicină, economie, cultură etc. Unele sunt deja folosite, altele vor fi puse în aplicare.

1.Sistemul electronic ce vindecă paralizia

Cercetătorii au implantat un device cu rol neurotransmiţător în cortexul motor al unei maimuţe cu paralizie la piciorul stâng şi un rând  de electrozi pe mâduva spinârii. Cele doua dispozitive electronice au fost conectate prin tehnologie wireless. Rezultatul a fost un sistem care ”citeşte” intenţia maimuţei de a se mişca şi transmite aceasta prin impulsuri electrice către măduva spinării. Rezultatul experimentului a fost un succes, maimuţa reuşind chiar să meargă.

2.Recunoaşterea facială folosită la plăţi.

Acest sistem este folosit în China nu doar la autorizarea plăţilor, ci şi în găsirea criminalilor sau autorizarea accesului la unele facilităţi.

3.Programele de inteligenţă artificială de la Facebook care şi-au dezvoltat propriul limbaj.

În timpul unui experiment al celor de la Facebook în care două programe de inteligenţă artificială care se ocupă de limbaj au fost provocate să negocieze o tranzacţie, dând şi o valoare bunurilor, a avut loc un incident interesant – cei doi roboţi au creat un limbaj propriu, la prima vedere neinteligibil pentru oameni.

4.Acordarea cetăţeniei  în Arabia Saudită primului robot dotat cu inteligenţă artificială

Sophia este primul robot ce primeşte un statut egal cu al oricărui alt cetăţean din Arabia Saudită.

5.Lansarea tehnologiei de internet 5G

Această tehnologie va permite transferul de date la o viteză de până la 10 Gb/s, versus tehnologia 4G care permite 100 Mb/s (aproximativ 0,1 Gb/s).

6.Computerul cuantic

Această nouă tehnologie are un potenţial mult mai mare decât puterea de calcul binară, actuala tehnologie de bază pentru computere.

7.Celulele solare termice (n.r. eng. „hot solar cells”)

Este un experiment de succes al cercetătorilor de la MIT pentru un nou tip de panouri solare. Acestea ar capta lumina pe care ar transforma-o în căldură în primă fază, apoi înapoi în lumină.

8.Învăţarea prin experienţă (n.r eng. reinforcement learning)

Este vorba capacitatea inteligenţei artificiale de a învăţa cum să reacţioneze la o situaţie, prin simpla repetitivitate a experienţei anterioare.

9.Cea mai mare baterie lithium-ion inaugurată de Tesla

Bateria lansată de Tesla în decembrie 2017, care costă 38 mil. dolari, este de trei ori mai puternică decât oricare altă baterie de până acum.

10.Primul robot regizor

Grupul McCann Millenials a creat primul robot din lume care este regizor de creaţie pentru reclama demonstrând creativitatea inteligenței artificiale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.