Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni
Social

Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni

Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni este pomenit în calendarul creștin ortodox la 12 decembrie.

Sfântul Spiridon este unul dintre Sfinții Părinți ai Bisericii, trăitor în veacul al IV-lea, originar din Cipru. A fost păstor de oi, a fost căsătorit și a avut o fiică, Irina. După moartea soției, Sfântul Spiridon, care avea darul tămăduirilor prin rugăciune, a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, Cipru.

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credința în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiția spune că și-a însoțit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă și, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână și din cărămidă s-au văzut ieșind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ și în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o ființă.

Istoria bisericească consemnează despre Sfântul Spiridon că era foarte atent la cuvintele Sfintei Scripturi, neschimbând nici un cuvânt din cele scrise în cărțile sfinte, care păstrau adevărul. Odată, s-a întâmplat ca în mijlocul unui sinod local, la care participau și Sfântul Spiridon și un oarecare episcop Trifilie, cel din urmă, cunoscut ca un mare cărturar, a fost rugat de ierarhii participanți ca să spună un cuvânt de învățătură.

În prezent, moaștele sale se află în Biserica Sfântului Spiridon din insula Corfu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.