Satul medieval de la Casa Poporului
biserica bun
Social Ultima Ora

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului

Vreți să vedeți cum arăta un sat medieval pe vremea lui Vlaicu Vodă? Cum erau casele lor? Cum era biserica, cum erau meșteșugurile? Dar mai ales cum se îmbrăcau și își petreceau timpul?

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 1

 

La poalele impunătoarei clădiri a Casei Poporului, chiar în Piața Constituției, s-a ridicat în ultimele zile un sat mediaval, umbrit de o mică pădurice, cu ateliere și biserică. Este vorba despre un proiect al Teatrului Excelsior, care timp de trei zile va pune în scenă spectacolul ”Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, plătit de Primăria Municipiului București cu aproape o jumătate de milion de euro.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 2

Practic, acesta ar fi cel mai scump spectacol în aer liber din București (poate nu chiar atât de scump ca organizarea mitingului PSD de sâmbătă), un spectacol de teatru în aer liber pentru care s-au cheltuit aproape 2 milioane de lei (431.000 de euro), potrivit recorder.ro.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 3

Piesa de teatru „Vlaicu Vodă“ prezentată în premieră vineri seara, va fi pusă în scenă și sâmbătă și duminică, de la ora 21.00, gratuit pentru bucureștenii care au reușit să-și rezerve biletele online. Scopul organizatorilor este acela de a „readuce la viață satul medieval românesc și obiceiurile sale specifice”.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 4

Dar cine a fost domnitorul Vladislav Vlaicu (Vlaicu Vodă, 1364 – 1377)? De numele său se leagă primele încercări de întemeiere a Ţării Româneşti ca stat independent şi autonom. Pornind de la piesa „Vlaicu Vodă”, pe care scriitorul Alexandru Davila a dedicat-o acestui moment istoric, regizorul Horia Suru şi scenograful Cristian Marin au creat un spectacol total, care impresionează prin autenticitate.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 5

Publicul va avea prilejul să vadă povestea captivantă a lui Vlaicu Vodă, în spectacolul care o transpune în universul ei originar, de pe o gradenă circulară. Adică publicul se va mișca și nu decorurile vor fi mutate.

Corul Ascendis, formaţia Trei parale şi grupul Bălaşa Percussion, alături de un ansamblu instrumental arhaic vor da culoare universului sonor specific epocii, creat prin muzica originală semnată de Petre Ancuţa, iar artiştii Teatrului Excelsior, alături de actori invitaţi, vor da expresie personajelor fascinante ale dramei istorice. Piesa „Vlaicu Vodă” surprinde acele jocuri de putere care au marcat parcursul social, politic şi religios al ţării noastre începând din secolul al XIV-lea, puse în valoare prin portretele celor doi protagonişti: Vladislav Vlaicu – apărătorul independenţei politice şi religioase a Ţării Româneşti, şi Doamna Clara, mama sa vitregă – reprezentanta puterii maghiare expansioniste.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 6

Și ca totul să fie cât mai aproape de realitate, în Piaţa Constituţiei a fost construit un sat medieval, cu replici ale unor case din secolul XIV, turnuri de apărare şi 4 ateliere meşteşugăreşti, 9 case medievale în mărime naturală realizate cu sprijinul arhitecților și istoricilor, un han, o biserică ce este o replică a unei ctitorii a lui Vlaicu Vodă, vor fi 200 de costume medievale, 25 de străjeri ai Bistriței, călăreți și animale domestice. Numai pentru aceste decoruri s-au cheltuit 1.700.000 de lei (370.000 de euro).

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 7

Pentru costumele artiştilor şi pentru alte instalaţii, Teatrul Excelsior (instituție bugetată de Primăria Capitalei) a mai cheltuit alţi 280.000 de lei. Prin satul medieval instalat în fața Casei Poporului vor defila bărbaţi şi femei costumaţi în străjeri, fachiri şi meşteşugari, iar spectacolul artistic va fi completat cu demonstraţii de vitejie, ateliere de olărit, sculptură în lemn, pictură pe scuturi, pielărie şi chiar ţesătorie.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 8

Din spectacol vor mai face parte un cor, o formaţie specializată în muzica secolului XIX, o formaţie de percuţionişti şi încă un ansamblu instrumental arhaic.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 9

Și mai trebuie plătiți și actorii, care nu sunt toți ai Teatrului Excelsior. De exemplu, din distribuția spectacolului face parte și fosta prezentatoare TV și deputată de Mureș (2008-2012) Lavinia Șandru, ce este a treia dublură a Doameni Clara, potrivit programului. Șandru, după despărțirea de fostul său soț, Darius Vâlcov, a revenit la prima sa dragoste, cea de actriță, după ce a fost suspendată de la Realitatea TV și a rămas fără emisiune.

Lavinia Șandru, o apropiată a patronului Realitatea TV, Cozmin Gușă, cu care a avut și un partid, Partidul Inițiativa Națională (PIN), realiza emisiuni la Realitatea TV din 2013.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 10

Revenind la spectacol, sursa citată susține că Teatrul Nottara pune în scenă piesa „Vlaicu Vodă“… cu un buget de câteva sute de ori mai mic.

Satul medieval al lui Vlaicu Vodă, la Casa Poporului 11

PROGRAMUL ACTIVITĂŢILOR DIN SATUL MEDIEVAL – PIAŢA CONSTITUŢIEI

10:30- 12:00 – Ateliere

Prezentarea echipamentului militar – 40′

Olărit – 1h 30′

Pielărie – 1h

Ţesătorie- 1h 30′

Jocuri medievale- 50′

12:30- 14:00- Ateliere

Pictură pe scuturi – 1h 30′

Sculptură în lemn – 1h 30′

Dansuri medievale – 50′

Competiţie între strajeri – 1h

14:30-16:00 – Ateliere

Olărit – 1h 30′

Pielărie – 1h

Ţesătorie- 1h si 30′

Prezentarea echipamentului militar- 40′

16:30-18:00 – Ateliere

Pictură pe scuturi – 1h 30′

Sculptură în lemn – 1h 30′

Dans medieval – 50′

Jocuri medievale – 50′

Turnir – 1h

21:00: Spectacolul Vlaicu Vodă

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.