Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 decembrie
Social

Sărbătoare religioasă. Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod

Sfinţii 14.000 de prunci ucişi de Irod sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 29 decembrie

Uciderea celor paisprezece mi de prunci este istorisită în Evanghelia după Matei: „Iar dacă S-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. Şi auzind, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el ” (Matei 2; 1-3).

Irod cel Mare, regele Iudeii, i-a chemat la el pe învăţaţii perşi şi a aflat că Mesia urma să se nască la Betleem. De teamă că îşi va pierde tronul, neînţelegând că împărăţia acestuia nu va fi pe acest pământ, Irod a ordonat să fie ucişi toţi copiii din Betleem şi din împrejurimi mai mici de doi ani. Au pierit atunci paisprezece mii de prunci, smulşi cu cruzime din braţele mamelor lor şi ucişi de soldaţi.

Fiind rănit de mânie, Irod răpea şi omora pruncii nevinovaţi, trimiţând ostaşi înarmaţi ca pentru război. Aşa a ucis pe toţi pruncii ce erau în Betleem şi în toate hotarele lui.

Copiii erau omorâţi în multe feluri: pe unii îi tăiau cu sabia, pe alţii îi ucideau de piatră şi de zid, pe alţii îi trânteau la pământ şi îi călcau în picioare, pe alţii îi sugrumau cu mâinile, iar pe alţii îi rupeau şi-i despicau; pe unii îi însuliţau şi pe alţii îi tăiau în două. Iar mamele plângeau cu amar, până la cer strigau, smulgându-şi părul, rupându-şi hainele şi trupurile.

După uciderea sfinţilor prunci, la scurt timp împăratul Irod a avut un sfârşit amar al vieţii sale, suferind de boală foarte urâtă acesta ajunsese să tremure din tot trupul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.