Reuniunea interparlamentară dedicată Politicii Agricole Comune și Politicii de Coeziune
Social

Rezerva de apă este în limite satisfăcătoare pentru terenurile agricole

Rezerva de apă este în limite satisfăcătoare pentru terenurile agricole – prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4-10 ianuarie 2018, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) relevă faptul că rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare pentru perioada menționtă.

Specialiștii ANM precizează:

„Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei,
se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică”

Regimul termic din această perioadă va determina ritmuri în general normale în desfăşurarea proceselor vegetative ale plantelor, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.

Datorită acestor condiții,  lucrările agricole de sezon (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor desfăşura în condiţii optime.

În intervalul 4-19 ianuarie, se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări, abaterile termice pozitive fiind situate între 1 şi 10 grade Celsius.

Se prognozează precipitaţii, mai ales sub formă de ploi, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), cu întețirea vântului pe alocuri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.