Polițistul poate refuza testarea psihologică
Polițistul poate refuza testarea psihologică
Social

Polițistul poate refuza testarea psihologică

Polițistul poate refuza testarea psihologică – Jurnalista Ionela Năstase a facut o analiză asupra modalității de testare psihologice în cadrul poliției și a prezentat câteva aspecte pe blogul personal, trăgând un semnal de alarmă asupra unor nereguli.

O tară principală a sistemului de testare psihologică este faptul că polițistul poate refuza acest tip de verificare, spre deosebire de sistemele din afară, ca de exemplu Marea Britanie sau Statele Unite unde testarea este obligatorie:

„În cazul în care unui psiholog i se pare ceva suspect, în cazul în care el crede ca e ceva în neregulă cu angajatul MAI, ia în calcul un interviu pe care va trebui să-l motiveze temeinic. Acea exprimare din lege – îl poți evalua la nevoie – este atât de… neadevărată. Polițistul poate refuza testarea! Nu este obligat să vină în fața psihologului spre deosebire de SUA sau UK unde te prezinți imediat indiferent de misiunea importantă la care participi. Vii imediat în fața psihologului! (…) Numărul celor care verifică starea mentală a angajaților din MAI este atât de mic încât uneori se ajunge ca un psiholog să aibă de evaluat anual în jur de 450-500 de angajați. Sunt unități ale MAI, inspectorate de Poliție, unde există un singur psiholog angajat la 2.000 de oameni! Cât ar fi normal? Am întrebat un specialist: cam… 1 la 50! De zece ori mai puțin decât în cazurile așa-zis fericite!”

Pe lângă testele învechite și neconcludente, există și teste mai elaborate pe care psihologii evită să le aplice deoarece nu există licență de folosire pentru ele.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.