Copiii și tinerii ar trebui să se afle în centrul politicilor digitale pentru a se extinde accesul acestora la internet, în același timp oferindu-li-se o mai bună protecție față de pericolele din lumea virtuală, se arată în Raportul ''Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii în lumea digitală'', publicat luni de UNICEF.Tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani reprezintă grupul cel mai conectat la internet la nivel global, 71% dintre aceștia fiind prezenți online, în comparație cu 48% din populația totală, conform raportului. ''Internetul a fost conceput pentru adulți, însă este din ce în ce mai intens utilizat de copii și de tineri, iar tehnologia digitală are o influență din ce în ce mai mare asupra vieților și viitorului lor'', susține într-o declarație directorul executv al UNICEF, Anthony Lake. Raportul face apel la extinderea accesului la resurse online la nivel mondial în vederea soluționării inegalităților digitale — în Africa, trei din cinci tineri sunt încă offline, comparativ cu doar unul din 25 în Europa. Însă pătrunderea în lumea digitală îi expune totodată pe copii la noi amenințări, printre acestea numărându-se fenomenul de ''cyberbullying'' (hărțuire pe internet) și noi forme de abuz asupra copiilor, iar pentru aceasta trebuie accelerate măsurile de protecție aliniate la noile tehnologii, a menționat Lake. Răufăcătorii pot intra în contact cu tinerii și copiii mai ușor prin intermediul profilelor anonime și neprotejate de pe rețelele de socializare și forumurile dedicate jocurilor, iar noile tehnologii precum monedele virtuale și ''dark web'' (internetul secret) facilitează schimbul de conținut nociv. Raportul face apel la guverne și sectorul privat pentru garantarea siguranței copiilor în mediul online prin protejarea vieții lor private, predarea de cursuri de alfabetizare informatică și împărtășirea de standarde etice pentru protejarea lor de abuz și expunerea la informații nepotrivite.
Social

Milioane de copii sunt în pericol. Măsuri de ultimă oră

Milioane de copii sunt în pericol. Măsuri de ultimă oră

Copiii și tinerii ar trebui să se afle în centrul politicilor digitale pentru a se extinde accesul acestora la internet, în același timp oferindu-li-se o mai bună protecție față de pericolele din lumea virtuală, se arată în Raportul ”Starea Copiilor Lumii 2017: Copiii în lumea digitală”, publicat luni de UNICEF.

Tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani reprezintă grupul cel mai conectat la internet la nivel global, 71% dintre aceștia fiind prezenți online, în comparație cu 48% din populația totală, conform raportului.

”Internetul a fost conceput pentru adulți, însă este din ce în ce mai intens utilizat de copii și de tineri, iar tehnologia digitală are o influență din ce în ce mai mare asupra vieților și viitorului lor”, susține într-o declarație directorul executv al UNICEF, Anthony Lake.

Raportul face apel la extinderea accesului la resurse online la nivel mondial în vederea soluționării inegalităților digitale — în Africa, trei din cinci tineri sunt încă offline, comparativ cu doar unul din 25 în Europa.

”Însă pătrunderea în lumea digitală îi expune totodată pe copii la noi amenințări, printre acestea numărându-se fenomenul de ”cyberbullying” (hărțuire pe internet) și noi forme de abuz asupra copiilor, iar pentru aceasta trebuie accelerate măsurile de protecție aliniate la noile tehnologii, a menționat Lake.

Răufăcătorii pot intra în contact cu tinerii și copiii mai ușor prin intermediul profilelor anonime și neprotejate de pe rețelele de socializare și forumurile dedicate jocurilor, iar noile tehnologii precum monedele virtuale și ”dark web” (internetul secret) facilitează schimbul de conținut nociv.

Raportul face apel la guverne și sectorul privat pentru garantarea siguranței copiilor în mediul online prin protejarea vieții lor private, predarea de cursuri de alfabetizare informatică și împărtășirea de standarde etice pentru protejarea lor de abuz și expunerea la informații nepotrivite”,mai arată autorii raportului.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.