Lovitură pentru români. UE interzice centralele termice în locuințe
centrala
Social

Lovitură pentru români. UE interzice centralele termice în locuințe

Emisiile de carbon din încălzirea rezidențială pot fi drastic reduse dacă Europa va accepta interzicerea de noi instalații de încălzire pe gaze, cel mai târziu până în 2030, potrivit unui cercetător danez care a condus un studiu la nivel european pentru reducerea emisiilor sectorului de încălzire, potrivit mediafax.

Brian vad Mathiesen este, conform Euractiv, academician și cercetător specializat în sisteme de energie inteligentă la Universitatea Aalborg din Danemarca. El este coordonatorul principal al Heat Road Europe, un proiect finanțat de UE, menit să dezvolte o strategie europeană în domeniu. Proiectul a analizat sistemele de încălzire din 14 țări membre UE, printre care și România.

Vad Mathiesen spune că 50-70% din gospodăriile din UE ar putea fi deservite mai ieftin, prin intermediul rețelelor de termoficare.

O dată certă pentru interzicerea centralelor și boilerelor pe petrol și gaze ar trebui să fie inclusă în strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon, cu 2030 termen limită pentru instalarea de noi cazane pe gaz, spune profesorul.

O astfel de interdicție ar face gazele disponibile pentru utilizarea în scopuri mai valoroase decât încălzirea.

Cu toate acestea, majoritatea țărilor UE intenționează în prezent să extindă sistemele de furnizare a gazelor, nu le reducă, notează Euractiv.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii