Legea care susține persoanele cu autism așteaptă vot pozitiv la Camera Deputaților
Social

”Împreună rupem barierele pentru autism”, un parteneriat în sprijinul egalității de șanse

            Președinta Comisiei pentru egalitatea pentru femei și bărbați, deputata USR Cristina Iurișniți a participat în 5 februarie la evenimentul de lansare a parteneriatului dintre Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist – FEDRA și Teatrul Național ”I.L Caragiale”, care de altfel a și găzduit conferința ”Împreună rupem barierele pentru autism”.  Parteneriatul vizează integrarea școlară și socială a persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) și crearea unui climat favorabil pentru creșterea calității vieții persoanelor diagnosticate cu tulburări de dezvoltare.

”În România legea prevede servicii gratuite pentru copiii cu autism, dar pentru majoritatea celor cu afecțiuni TSA, povara îngrijirii și recuperării lor cade exclusiv în grija familiilor. Pentru acestea, cât și pentru persoanele tinere și adulte cu TSA, care nu primesc de la stat decât o simplă indemnizație de dizabilitate, sprijinul organizațiilor neguvernamentale din domeniu este esențial. De aceea, salut astfel de inițiative menite să aducă vizibilitate și notorietate acestei cauze”, a transmis președinta Comisiei, Cristina Iurișniți, prezentă la eveniment.

În cadrul conferinței au fost amintite problemele cu care se confruntă cei cu afecțiuni TSA în prezent: diagnosticarea cu întârziere, terapiile extrem de costisitoare nedecontate, lipsa specialiștilor, lipsa personalului de suport din unitățile de învățământ – toate conducând la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate, cât și a familiilor acestora și a întregii comunități. ”Datele din teren relevă că doar 8% dintre cei afectați beneficiază de terapii gratuite; gradul de incluziune școlară a copiilor cu TSA este extrem de redus, iar adulții cu TSA nu beneficiază nici de suport psihologic gratuit, de încadrarea în câmpul muncii nu poate fi vorba! Acestor persoane le sunt încălcate grav drepturile și pentru ei în mod clar egalitatea de șanse rămâne un deziderat”, a punctat deputata Iurișniți. ”România exercită acum Președinția Consiliului Uniunii Europene. Or, educația europeană respectă minimum 3 principii: calitate, echitate și incluziune. Toți copiii au dreptul la educație, sprijin financiar și intervenție de specialitate timpurie, au dreptul să își atingă potențialul într-un context educațional și social incluziv. Voi continua să sprijin în Parlament și în Comisia pentru egalitate de șanse cadrul legislativ necesar pentru buna dezvoltare a persoanelor cu TSA din România și a familiilor acestora”, a adăugat președinta Comisiei.

Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează pacienții în forme şi grade diferite. În România nu există date oficiale privind numărul persoanelor cu autism – anual, circa 3000 de copii sunt diagnosticați cu TSA, dar estimările organizațiilor nonguvernamentale privind numărul tuturor celor care au autism variază până la 200.000. FEDRA — Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federație de acest tip din România, având ca scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu TSA. ” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul USR Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.