Apel la consens și responsabilitate pentru o nouă Lege a Manualului
Social

Doar Ministerul Educației aprobă Manualul

Doar Ministerul Educației aprobă Manualul

Doar Ministerul Educației aprobă Manualul – Niciun manual nu va mai apărea pe piață fără avizul Ministerului Învățământului. Hotărarea adoptată de Guvern, reglementează manualul ca bun de interes public, precum și regimul manualului școlar de bază în învățământul preuniversitar.

Astfel, toate proiectele de manuale, realizate de autori/coautori, se vor depune în formă de manuscris la MEN – Ministerul Educației Naționale, pentru a le fi evaluată calitatea științifică.

Centrul Național de Evaluare și Examinare și Institutul de Științe ale Educației, este cel care se ocupă de organizarea evaluării manualelor. Aceasta are loc pe baza unei procedure aprobată prin ordin al Ministrului Educației, iar grupul de evaluator format din cadre didactice, selectați în baza apelului public.

Platforma  www.manuale.edu.ro va găzdui toate manualele admise în urma selecției, pentru a oferi mai departe un proces de selecție transparent.

Conceptul și conținutul manualului școlar de bază de la autori/coautori sunt achiziționate de MEN, iar manualele școlare de bază (pdf. sau format digital interactiv) vor putea fi accesate pe site-ul ministerului, în cadrul Bibliotecii școlare Virtuale. Fiecare manual va fi re-evaluat de grupuri de experți înainte de re-editare.

Utilizarea în manualele școlare de bază de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau științifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum și de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoștința publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menționarea sursei și a autorului, prin derogare de la Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.