Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?
Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?
Social

Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?

Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?

Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă? organizată de MAI. Acesta a avut loc luni, începând cu ora 13, la sediul Centrului Cultural al M.A.I – Ministerul Afacerilor Interne.

Întânirea a avut ca scop discutarea proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice. Atât membri ai unor sindicate reprezantând societatea civilă și sindicatele, cât și membri ai poliției, au discutat ieri, pentru a putea ajunge la un consens cu privire la reglementările ce ar trebui implementate pentru a putea îmbunătăți statutul poliției, cat și a relației lui cu indivizii societății civile.

Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?
Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?

Marius Tache – Directorul pentru Direcția Informare și Relații Publice din cadrul MAI a fost moderatorul acestei dezbateri. Proiectul a fost supus dezbaterii publice de către M.A.I, după 3 luni de discuții cu organizații, pe baza Proiectului de lege rezultat în urma procesului ce a început de la sfârșitul lunii Iulie.

Proiectul a pornit de la o necesitate acută de a îmbunătăți autoritatea politiștilor, statut care este într-o continuuă degradare din 2000 încoace. Aceste lucruri sunt necesare pentru poliție tocmai pentru a îmbunătăți protecția oferită membrilor societății civile.

Proiectul a pornit pentru că doi polițiști au fost uciși, demonstrând încă o dată că protecția polițistului este inexistentă, iar autoritatea acestuia este știrbită de însuși lipsurile legii. De aceea, una din etapele care ar trebui parcurse în această direcție ar fi acordarea de noi echipamente, cum ar fi cele care să permită înregistrarea audio video a oricărui tip de intervenție.

Acest tip de dovadă ar putea aduce lumină în situații în care trebuie să se lamurească de partea cui este dreptatea – a polițistului sau a cetățeanului? Iar situații de acest tip există, având de exemplu situația în care se adresează injurii la adresa unui polițist – vorbind aici de contravenție, dar putând avea și situația în care polițistul poate fi cel care adresează injurii, și vorbim aici de abuz în serviciu.

Statutul polițistului

Legea 360/2002, ce privește statul polițistului are nevoie de modificări ce ar fi trebuit aprobate prin ordonanță de urgență, s-a menționat ieri la inceputul dezbaterii. Pachetul de reglementări aprobat va trebui să îndeplinească cumulativ cel puțin două condiții: nevoie publică, pe de o parte, și nevoia de siguranță a polițistului pe de cealaltă parte.

Gabriel Ivanov a fost foarte vehement în afirmațiile sale: “Încercați să protejați polițiștii pentru că și societatea civilă va beneficia de protecție sporită” subliniind că siguranța prsonală și a familiei, este la fel de importantă pentru membrii societății civile, cât și pentru polițiști. Atât timp cât poziția polițistilor este periclitată și activitatea lor va fi afectată.

Discuțiile au mers pe idea restabilirii relației de încredere între cetățean și polițist. Deasemenea este necesară revizuirea unor articole de lege, a căror exprimare prea vagă dă loc de interpretări.

Mircea Toma, vorbind despre zona publică și exprimarea în zona publică, a spus despre dezbaterea publică: “procesul de prezentare este suprarealist și îmbucurător”, tocmai pentru a sublinia caracterul benefic pe care îl au asemenea întalniri, dar și raritatea acestora. Tot el a vorbit despre precauția de a menține un echilibru între agresiunea în spațiul civil și abuzul în serviciu, care a și fost unul din principalel puncte de dezbatere. Încă de la începutul discuțiilor s-a afirmat că “polițistul transformă contravenția în infracțiune prin bagheta magică a avertismentului”, de aceea propunându-se includerea în dotarea polițistului a unei “pancarte” sau a altui mijloc de expunere, care sa explice ce e un avertisment.

Stat polițienesc vs Societate Civilă

Claudiu Dumitriu, de la Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, a adus în discuție teama ce există în rândul societății civile, cu privire la “alunecarea în stat polițienesc”.

Petre Stancu, de la Corpul Național al Polțiștilor, a continuat vehement, contra-argumentând idea menționată că momentul acesta este unul operativ corect, dată fiind cazuistica din ultimul an – “umilirea polițistului nu mai poate continua. Avem nevoie de acest pachet legislativ”.

Discuțiile au continuat cu privire la finanțarea necorespunzătoare a sistemului polițienesc, salarizarea proastă și respectiv, partea juridică deficitară. Radu Alexandrescu, polițist de peste 20 de ani, a menționat că este cu totul de acord cu pachetul legislativ, subliniid necesitatea schibărilor de ordin logistic; dotările de tip “body cameras” și “pistoale teaser”.

Secretarul de stat, Giani Nică, a încercat să ofere niște răspunsuri și să clarifice noțiunea de “măsură polițienească”, menționând că măsurile vor fi luate gradual, încercând să suplinească și “cerințele polițistului”, cât și ale societății civile, care va beneficia de pe urma acestora.

Dezbatere publică privind statutul polițistului – unde se trage linia cu societatea civilă?
Secretarul de stat, Giani Nică, a încercat să ofere niște răspunsuri

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.