Românii trebuie să conștientizeze importanța donărilor de organe pentru salvarea altor vieți
Social

Centru integrat de transplant inimă, rinichi, ficat și plămâni, unic în România, la Cluj

 Un centru intergrat de transplant pentru inimă, rinichi, ficat și plămâni, cu 300 de locuri, unic în România, se va înființa la Cluj, finanțarea urmând să fie asigurată din fonduri județene și europene, transmite MEDIAFAX.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că centrul va putea fi construit în maxim 5 ani, după care va urma dotarea acestuia.

”Dorim să facem pe un teren din Cluj-Napoca aparținând Consiliului Județean Cluj cu o suprafață de 15.000 de metri pătrați un centru integrat de transplant, care va asigura posibilitatea de a se realiza aici transplant de rinichi, plămâni, inimă și ficat. Va fi o finanțare a CJ Cluj, dar și europeană, este un proiect unic în România și printre puținele de acest fel din Europa. Părerea mea că în maxim 5 ani vom finaliza construcția, după care va urma și dotarea ulterioară. Noul centru va avea 300 de paturi, iar aici urmează să fie relocat și Institutul Clinic de Urologie și Transoplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca”, a spus Tișe.

Potrivit acestuia, în perioada următoare se vor începe procedurile pentru studiile de fezabilitate, care vor da și costurile proiectului, dar și pentru un concurs de soluții aferente construcției.

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, Vasile Mureșan, a declarat, în aceeași conferință de presă, că proiectul centrului intergrat de transplant va fi unic în România și printre puținele din UE de acest gen, de care vor beneficia mii de pacienți din întreaga țară dar și din străinătate.

”Va fi un câștig mare și pentru corpul medical, vor veni aici și medici din străinătate. Va fi o activitate de cercetare și formare continuă, o activitate complexă, va fi un centru important de chirurgie important. Vitorul centru integrat va avea și un heliport”, a subliniat Mureșan.

Centrul integrat de transplant va fi realizat în parteneriat cu Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie ”Octavian Fodor”, Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu”, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii