Calendar creștin-ortodox, 29 septembrie, 2020. Sfântul Chiriac Sihastrul 1
#calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox, 29 septembrie, 2020. Sfântul Chiriac Sihastrul

Sfântul Chiriac Sihastrul s-a născut la anul 448, în vremea împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Fiind nepot al Episcopului Petru al Corintului, încă de copil a fost hirotesit citeț al bisericii catedralei. La vârsta de optsprezece ani Chiriac ajunge la Ierusalim unde îl cunoaște pe Sfântul Eftimie, care, i-a prorocit că va ajunge un mare duhovnic.

Sfântul Efitimie l-a tuns în monahism trimițându-l totodată la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut vreme de nouă ani.După moartea Sfântului Gherasim s-a întors însă la Mănăstirea Sfântului Eftimie.

După zece ani, fugind de slavă oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite, în cele din urmă stabilindu-se la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus despre sine că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici a apus fiind el supărat pe cineva.

A fost cunoscut atât pentru nevointele sale cât și pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul îl amintește că „puternic vindecător al bolnavilor, și blând mângâietor al celor întristați”. Sfântul Chiriac a fost și un mare luminator al Bisericii, Stâlp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen.

Sfântul Chiriac Sihastrul s-a mutat la Domnul în anul 557.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfinților 150 de Mucenici din Palestina;

– Sfintei Mucenițe Petronia;

– Sfintei Mucenițe Gudelia;

– Sfântului Mucenic Casdon și Casdoas;

Mâine, 30 septembrie, facem pomenirea Sfântului Mucenic Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.