Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București 1
Social Exclusiv Știință și Tehnologie

Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București

Bucureștiul este străbătut de o reţea de tuneuri secrete lungă de aproximativ 20 de kilometri, construită pe vremea lui Ceauşescu și… Hitler. Sub platoul Pieţei Victoriei, de pildă, se află o porţiune a unui tunel secret care leagă zona Primăverii de Piaţa Unirii şi, mai departe, de Casa Poporului. Acest tunel, sau casetă, înalt de aproximativ 3,5 metri, este construit deasupra tunelului de metrou, chiar sub bulevardele care străbat centrul Bucureştiul.

Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București 2

Primele date despre tunelurile secret de sub Bucureşti au fost dezvăluite în ani ‘90 de istoricul Dan Falcan, care a făcut publice informaţiile furnizate de participanţii la Revoluţia din decembrie 1989, în ziarul Libertatea. Revoluţionarii au descoperit aceste catacombe întâmplător, în focul luptei cu teroriştii, care apăreau şi dispăreau în mor straniu. Cele mai spectaculoase erau cele de la Comitetul Central, actualul sediu al Ministerului de Interne. Militarii care le-au străbătut au spus că există porţiuni care nu pot fi străbătute decât cu barca. În opinia lor, aceste tuneluri duc către Parcul Cişmigiu. Dosarul acestor spaţii s-a închis imediat după evenimentele din 1989.

Tot în ani ’90, Primăria Capitalei şi-a pus problema transformării unei casete “tehnice” a Magistralei 2 de metrou, între Piaţa Universităţii şi Piaţa Charles de Gaulle, în parcaj subteran. Este vorba despre o casetă betonată înaltă de aproximativ 3,5 metri, construită deasupra tunelului de metrou, lată cât acesta, chiar sub bulevardele Magheru, Bălcescu, Aviatorilor, inclusiv Piaţa Victoriei. Caseta este goală, dar nu a putu fi utilizată drept parcaj din cauză că nu au fost găsite spaţii suficient de largi pe unde să intre şi să iasă maşinile.

Prin anul 2006, Primăria Capitalei a anunţat că vrea să utilizeze, parţial, această casetă pentru realizarea unui pasaj pietonal sub platoul Pieţei Romane. Nici acest proiect nu s-a materializat, poate şi pentru că suma avansată pentru el era de 18 milioane de euro.

Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București 3

Rețeua secretă măsoare 20 de kilometri

Colonelul în rezervă Nicolae Kovacs, fost absolvent al secţiei de construcţii speciale din Academia Militară, a dezvăluit că această galerie face parte din sistemul de tuneluri construit de Ceauşescu în timpul sistematizării Bucureştiului şi construirii Casei Poporului, reţea care măsoară 20 de kilometri. Prin aceste tuneluri, fostul dictator intenţiona să circule cu maşini cu motor electric, departe de ochii muritorilor de rând.

Tunelul secret principal, care urmăreşte traiectul liniei metroului, face legătura între Casa Poporului, fostul Comitet Central, apoi cu Palatul Victoria şi mai departe ajunge în zona Primăverii, unde era reşedinţa preşedintelui Nicolae Ceauşescu. Alte tuneluri leagă buncărul antiatomic din Casa Poporului de Palatul Cotroceni şi Ministerul Apărării. Sub minister se află al doilea buncăr antiatomic.

Buncărul furerului din Delaul Spirii, înglobat în rețeaua subterană a lui Ceaușescu

Acesta din urmă a înglobat o contrucţie subterană mai veche, cu un planşeu din beton de 1,2 metri grosime, construit de nemţi în 1942. De acolo, armata germană dislocată în România avea legătură telefonică directă cu Hitler. Constructorii români au încercat să demoleze acea structură, dar era prea dură şi au hotărât să o înglobeze în noul imobil. Aşa a devenit construcţia lui Hitler al doilea buncăr antiatomic al lui Ceauşescu.

Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București 4

În fine, lucrările de la tunelul de metrou din zona Răzoare au fost oprite la un moment dat pentru că s-au descoperit acolo castacombe vechi de cel puţin 250 de ani. Este vorba despre celebrele hrube din jurul Cotrocenilor, prin care, se spune, circula în secret chiar şi Tudor Vladimirescu, în iarna anului 1821. O parte a a acestor tuneluri, unele renovate pe vremea regelui Carol al II-lea, dinzona Cotroceni, au fost înglobate în reţeaua lui Ceauşescu.

În Piaţa Victoriei se suprapun cinci tipuri de tuneluri

Dacă din Piaţa Unirii până în Piaţa Victoriei caseta secretă se află deasupra tunelului de metrou, sub platoul Victoriei încrengătura de pasaje este mai complicată. Caseta secretă rămâne imediat sub carosabilul Pieţei Victoriei şi trece pe deasupra pasajului rutier care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Titulescu. Magistrala 2 a metroului intră pe sub pasajul rutier, apoi se ridică, în zona staţiei, pentru a ajunge din nou sub casetă. Sub toate se află tunelul Magistralei 1, care vine de la Gara de Nord şi merge către Ştefan cel Mare. Astfel, în Piaţa Victoriei se intersectează, dacă punem la socoteală şi spaţile utilitare, cinci tipuri de tuneluri.

Casa Poporului are 7 etaje subterane

Adolf Hitler a participat la realizarea tunelurilor secrete de sub București 5

În Casa Poporului sunt 5.000 de încăperi şi în subteran există şapte etaje, ultimul fiind ocupat de buncărul antiatomic al lui Ceauşescu, o incintă cu pereţi din beton de 1,5 metri grosime, acoperiţi cu o placă de eclatare, care nu poate fi penetrată de radiaţii.

Adăpostul antiatomic de sub Casa Poporului este compus din sala principală, adică punctul de comandă – cartierul general, care trebuia să aibă legături telefonice cu toate unităţile militare din România – şi mai multe apartamente de locuit, destinate conducerii statului, în caz de război.

Sala principală urma să fie dotată cu o masă mare în mijloc, iar pe pereţi cu un sistem de hărţi ale României în relief. Pentru ventilaţie s-au adus pompe suedeze, cu filtre speciale, care au fost încastrate în pereţi. Acestea au fost singurele componente străine din Casa Poporului, restul a fost producţie internă.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii