i
Social

60% din deținuții Penitenciarului Timișoara lucrează la firme din județ și aduc profit închisorii

Aproape 60% dintre deținuții închiși în Penitenciarul din Timișoara lucrează în zeci de firme care duc lipsă de personal, astfel că doar anul trecut reprezentanții instituției au încasat peste două milioane de euro asigurând companiilor forța de muncă necesară, transmite MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Penitenciarului “Popa Șapcă” din Timișoara, anul trecut au fost încheiate aproape 80 de contracte cu diferite companii din județul Timiș care duc lipsă de personal și au dorit să angajeze deținuți. În total, din cei 887 de deținuți închiși în penitenciarul din Timișoara, 521 dintre aceștia lucrează pe perioada detenției. Astfel, instituția a încasat doar anul trecut peste zece milioane de lei de la firmele la care deținuții sunt angajați.

“Veniturile proprii încasate au fost în sumă de 11.186.111 lei, depășindu-se astfel, pentru prima dată în sistemul penitenciar pragul de 10.000.000 lei, cea mai mare pondere – 10.544.172 ( 94,26%), o reprezintă încasări prestări servicii din folosirea la muncă a persoanelor private de libertate”, a informat Penitenciarul “Popa Șapcă” din Timișoara.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului “Popa Șapcă” din Timișoara, Ramona Ilieș, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că o parte dintre deținuți lucrează în cadrul unor puncte de lucru deschise chiar în interiorul instituției de diferite firme.

“Sunt firme care au punct de lucru deschis în interiorul penitenciarului. Deținuții repară volane, recondiționează mobilier pentru grădină și mai este un punct de lucru în domeniul instalațiilor electrice. Dar cele mai multe puncte de lucru sunt în exteriorul locului de detenție, în cele mai diverse domenii: construcții, renovări, strungărie, curățenie. Penitenciarul mai are o secție exterioară în cartierul Kuncz, unde este și punct de lucru, sunt sere și se plantează tot felul de legume și fructe, care folosesc ulterior la bucătăria unității. Mai sunt și două secții exterioare la Buziaș, o grădină agro-zootehnică , avem foarte multe animale, oi, vaci”, a afirmat Ramona Ilieș.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului din Timișoara, de obicei firmele sunt cele care le solicită reprezentanților instituției deținuți pentru a-i angaja, în condițiile în care duc lipsă de personal, plus că salariile oferite sunt mai mici decât cele de pe piață.

“Este un departament special în cadrul peniteciarului, se numește Organizarea Muncii, care se ocupă de încheierea contractelor de muncă, vin firmele și solicită câți deținuți doresc. Li se prezintă care sunt condițiile, care este prețul. Salariul este un pic mai mic. Minimul este de 12 lei pe oră, fără TVA, pentru un deținut. Sunt și firme pe care le refuzăm, din cauză că nu avem deținuți disponibili”, a detaliat Ramona Ilieș.

Conform reprezentanților Penitenciarului “Popa Șapcă” din Timișoara, din salariul pe care un deținut îl primește, 60% din bani intră în conturile instituției. Din cei 40% care le rămân deținuților, aceștia trebuie să depună 10% într-un cont, iar banii strânși îi pot folosi doar în momentul în care ies din închisoare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.