Un medic din Brașov cere socoteală pentru categoriile excluse la majorările salariale 1
Un medic din Brașov cere socoteală pentru categoriile excluse la majorările salariale
Sănătate Social Ultima Ora

Un medic din Brașov cere socoteală pentru categoriile excluse la majorările salariale

Şeful secţiei de Chirurgie Plastică a Spitalului din Braşov, Dan Grigorescu, îi cere, ministrului Sănătăţii să redefinească ”echipa medicală” şi îi transmite că actul medical nu e susţinut doar de medici şi asistenţi, iar şapte profesii medicale au fost excluse de la majorări.

Infirmierii, brancardierii, farmaciştii, biologii, chimiştii, psihologii clinicieni şi kinetoterapeuţii sunt categoriile profesionale excluse de la măririle salariale, din desconsiderare sau pentru că au fost uitate, a scris medicul Dan Grigorescu, sâmbătă, pe contul său de Facebook, într-un mesaj public pe care îl transmite ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

”Cum doamna ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, nu este cadru medical, îmi permit să îi transmit public o precizare de importanţă vitală pentru viitoarele decizii pe care va fi obligată, cu siguranţă, să le ia în viitorul apropiat. Doamnă Ministru, actul medical nu este şi nu poate fi susţinut doar de medici şi de asistenţii medicali! Actul medical, de la începutul până la finalizarea lui, nu poate exista în afara ECHIPEI MEDICALE! Iar echipa medicală este o piramidă în care medicii şi asistenţii medicali formează doar partea ei dinspre vârf! La baza acesteia, trudind în cea mai mare parte anonim în raport cu pacientul stau, pe lângă infirmierele şi brancardierii pe care cei care i-au exclus de la măririle salariale au făcut-o din desconsiderare (Dă-i naibii, că d’ăştia se găsesc oricând! Doar nu au nevoie de studii ca să şteargă la fund bolnavii, să cureţe prin saloane sau să împingă targa!), mai stau şi alte categorii de personal medical. Acestea din urmă nici măcar nu au fost desconsiderate în gândirea bucăţii medicale din Legea salarizării. Au fost, mai grav, UITATE! Ceea ce înseamnă o desconsiderare şi mai mare! E vorba despre FARMACIŞTII, BIOLOGII, CHIMIŞTII, PSIHOLOGII CLINICIENI şi KINETOTERAPEUŢII din spitale. Le-am scris denumirea meseriei cu majuscule pentru că merită toată consideraţia noastră. Şi a medicilor curanţi, dar, mai ales, a pacienţilor!”, a scris şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, Dan Grigorescu.

La începutul mesajului său, medicul Dan Grigorescu îi cere Sorinei Pintea să redefinească ”echipa medicală” deoarece aceasta este o prioritate majoră a momentului.

”Şi, doamnă Ministru, vorbim despre personal medical CU STUDII SUPERIOARE! Cu FACULTATE, doamnă Ministru! Pe care dacă îi pierdem din sistem, ne ducem dracului, începând cu actul medical şi terminând, din păcate, cu pacienţii! Aşadar, dacă tot aţi declarat că veţi iniţia noi discuţii cu privire la haosul de nedescris al retribuirii muncii în sănătate care a determinat inclusiv frustrări mai mult decât dureroase (invalidante psihologic chiar!) pentru o majoritatea categoriilor de personal din sistem, începeţi cu redefinirea conceptului de <echipă medicală>, doamnă Ministru Sorina Pintea. Ca să ştiţi măcar despre cine vorbiţi când ne <măriţi salariile> sau ne <recalibraţi> sporurile. Pentru că asta e, cred eu, prioritatea majoră a momentului în abordarea sistematică a subiectului!”, a mai scris medicul.

De asemenea, el mai precizat că mai rămân de integrat în conceptul de ”echipă medicală cei din birourile internări-externări” şi nici ei nu trebuie uitaţi.

Medicul a mai scris că deliberat nu a adus în discuţie personalul TESA deoarece are convingerea că toate ar trebui să fie tratat identic conceptual în cadrul sistemului bugetar naţional.

”Altfel spus, de la cel mai valoros economist şi până la ultimul muncitor necalificat, abordarea să fie unitară. Dar, cu scuzele de rigoare, asta nu mai intră în sfera mea de interes”, a încheiat medicul.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.