Prejudiciu de 120.000 lei la Institutul „Marius Nasta”
Prejudiciu de 120.000 lei la Institutul „Marius Nasta”
Sănătate

Prejudiciu de 120.000 lei la Institutul „Marius Nasta”

Prejudiciu de 120.000 lei la Institutul  „Marius Nasta”

Prejudiciu de 120,000 lei la Institutul „Marius Nasta” în urma căruia managerul unității, Gilda Popescu, a fost demisă. Comisia de control a mai decis sesizarea Curțiide Conduturi și a ANI. Perioada vizată a fost de la 1 ianuarie 2015 până la data efectuării controlului, iar acesta a fost efectuat în perioada 10-13 octombrie, potrivit unui comunicat al MS.

Institutul „Marius Nasta”, în calitate de autoritate contractantă, a încălcat prevederile legale privind achiziţiile publice, conform Legii 98/2016 și comitetul director a încălcat atribuţiile de serviciu, a constatat Corpul de Control.

S-a verificat respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, precum şi în derularea activităţii economico-financiare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor institutului, organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale.

Comunicatul detaliază neregulile constatate la achiziţia de servicii de:

  • imagistică medicală (direct de la un furnizor ales)
  • alimente (nu a organizat licitaţia la timp, ci a achiziţionat direct de la furnizorul precedent, cu preţuri majorate nejustificat, între 60%-300%, pentru aceleaşi produse)
  • dezinfectanţi, materiale sanitare (pentru a evita din nou organizarea unei proceduri de licitaţie deschisă, autoritatea contractantă a încadrat materialele sanitare pe mai multe Coduri CPV pentru a proceda la cumpărare directă).

Urmare a verificărilor efectuate la nivelul achiziţiilor publice realizate pe perioada ianuarie-septembrie 2017, comisia de control a constatat neconformităţi şi abateri de la legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, procedurile derulate nerespectând exigenţele şi prevederile specifice enunţate de legea achiziţiilor publice nr.98/2016 şi a normelor ei de aplicare intrate în vigoare la jumătatea anului 2016 prin HG nr.395/2016, respectiv a prevederilor Legii nr.500/2002 privind finanţele publice”

Demisia Managerului Unității – Popescu Gilda Georgeta, a intervenit și în urma situației de posibilă incompatibilitate între între funcţia de manager persoană fizică. Aceasta semnase un contract în calitate de persoană fizică independentă (PFI) cu institutul, contract semnat de către directorul medical în calitate de manager.

Citește și: CRIZA Vaccinurilor. Ministrul Sănătății dat în judecată

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.