Lovitură năucitoare pentru Poliția Locală. Ce se s-a decis la Guvern în legătură cu ”Comunitarii”
Lovitură năucitoare pentru Poliția Locală. Ce se s-a decis la Guvern în legătură cu ”Comunitarii”
Ultima Ora Breaking News Justiție orban Politic Sănătate Social

Lovitură năucitoare pentru Poliția Locală. Ce se s-a decis la Guvern în legătură cu ”Comunitarii”

Ordinul pentru operaționalizarea conducerii Poliției locale de MAI a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial.

Ordinul a fost discutat în ședința-maraton a Guvernului din această săptămână. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi că a cerut MAI, mai ales după preluarea Poliției Locale, să ia măsuri energice pentru respectarea carantinei și izolării l domiciliu, inclusiv cu echipe mobile care să verifice la fața locului, cu primăriile.

Ludovic Orban a cerut măsuri drastice de sancționare, prin amenzi sau dosare penale pentru cei care nu respectă carantină și izolarea la domiciliu.

Ordinul a fost necesar pentru aplicarea măsurilor din competență Ministerului Afacerilor Interne, prin includerea poliției locale în ansamblul misiunilor specifice desfășurate de către structurile ministerului, în contextul răspândirii noii forme de Coronavirus SARS-COV-2, care determina boală COVID-19 și în temeiul decretului prin care a fost instaurată starea de urgență pentru 30 de zile.

Ce prevede ordinul

„Pe durata stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020, Poliția Română conduce operațional, prin inspectoratele de poliție județene/ Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, poliția locală care funcționează în rază de competență a acestora”, stabilește articolul 1 al ordinului.

Resursele necesare desfășurării activității poliției locale sunt asigurate, în continuare, de către unitățile administrativ-teritoriale din care fac parte.

„Șefii poliției locale au obligația de a comunica, de îndată și ulterior, în dinamică, șefilor inspectoratelor de poliție județene/Direcției Generale de Poliție a Municipiului București situația sediilor, a resurselor umane, a bazelor de date, a echipamentelor și mijloacelor din dotare, potrivit grilei de raportare și altor criterii/cerințe stabilite de către inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției Române”, precizează actul normativ.

Șefii inspectoratelor de poliție județene/Direcției Generale de Poliție a Municipiului București stabilesc, de îndată, prin dispoziție, modalitatea de angrenare a poliției locale în cadrul activităților realizate de unitățile de poliție din subordine, precum și responsabilitățile și modul de acțiune al acestora.

Șeful Poliției Române va putea emite dispoziții cu privire la stabilirea modalității de angrenare a poliției locale în cadrul activităților realizate de unitățile de poliție, a responsabilităților și a modului de acțiune al acesteia.

Nerespectarea măsurilor poate fi caz penal

„Nerespectarea măsurilor/regulilor stabilite prin prezentul ordin atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, după caz,” potrivit art. 3 al ordinului. 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.