Ministerul Sănătății anunță livrarea a 950.000 de doze de vaccin antigripal în luna noiembrie
Ministerul Sănătății anunță livrarea a 950.000 de doze de vaccin antigripal în luna noiembrie
Sănătate

Gripa Sezonieră – Un real pericol

Gripa Sezonieră – Un real pericol

Gripa Sezonieră – Un real pericol, ce provoacă zeci de mii de decese anual. Cifrele recente, între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, depăsește datele precedente potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere (potrivit Agerpres). Studiul a fost publicat în “The Lancet”, el făcând abstracție de decesele masive din timpul epidemiilor.

Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, și-a exprimat îngrijorarea:

”Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial”

Studiul s-a realizat pe 33 de țări, reprezentând 57% din populația lumii, fiind calculat numărul deceselor anuale cauzate de gripa sezonieră. Cifrele pentru perioada 1999 – 2015 reprezintă înregistrări legate de decese și informații privind supravegherea evoluției gripei sezoniere. Ele au fost modelate statistic pentru pentru a genera o estimare a numărului anual, la nivel mondial, a deceselor ca urmare a bolilor respiratorii asociate gripei. Din restul de 14 țări, informațiile colectate au fost utilizate pentru a valida estimările anterioare.

Cel mai mare număr de persoane decedate din cauza gripei este înregistrat în regiunile cele mai sărace ale lumii și în rândul persoanelor în vârstă. Bolile respiratorii datorate gripei sunt cauza celor mai multe decese în rândul persoanele de 75 de ani și peste, mai ales pentru cei care trăiesc în statele din Africa Subsahariană. O rată ridicată de deces, dar un risc mai scăzut îl prezintă țările Est-Mediteraneene și din Asia de Sud-Est.

În pofida recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind utilizarea vaccinurilor împotriva gripei, puține țări în curs de dezvoltare au programe de vaccinare împotriva gripei sau dețin capacitatea de distribuire sau producere.

Tocmai pentru că estimările au fost făcute pe bazele deceselor cauzate de complicații respiratorii datorate gripei, riscul real al gripei sezoniere ar putea fi subestimat. Deasemenea, infecția gripală ar putea influența factori de risc ce ulterior sunt asociați cu diabetul sau bolile cardiovasculare.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii