Institutul Cantacuzino
Sănătate Social

E oficial! Institutul Cantacuzino, în subordinea MApN

Potrivit unui comunicat al Executivului, Institutul Național de Cercetare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ va fi înființat prin trecerea Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, cu patrimoniul și personalul aferent.

Executivul își propune astfel să revitalizeze și să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri, menționează sursa citată.

Finanțarea Institutului Cantacuzino se va realiza integral din venituri proprii și în completare din subvenții acordate de la bugetul de stat.

Sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare, reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naționale și sunt destinate efectuării cheltuielilor pentru realizarea activităților institutului, precizează Executivul.

Institutul Cantacuzino va prelua Institutul Național de Cercetare ‘Cantacuzino’, prin protocol de predare-primire, încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței aprobate astăzi de Executiv. Protocolul de predare-primire va fi avizat de către Ministerul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale.

Salarizarea, din fonduri publice

Personalul Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” va fi preluat cu menținerea drepturilor salariale avute în plată la data preluării. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale
referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil și militar, cel civil beneficiind și de drepturile salariale în natură acordate personalului civil din Ministerul Apărării Naționale, potrivit legislației în vigoare, mai menționează sursa citată. Numărul maxim de posturi care va fi stabilit în hotărârea Guvernului privind organizarea și funcționarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus în numărul de posturi aprobat Ministerului Apărării Naționale.

Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională

Institutul Cantacuzino se va substitui în toate drepturile și obligațiile care decurg din acte normative, contracte, convenții, înțelegeri, protocoale, memorandumuri și acorduri în care Institutul National de Cercetare ‘Cantacuzino’ este parte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, inclusiv în litigiile aferente activităților acestora.

Executivul mai precizează că prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională.

„Previziunile privind evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaționalizarea capacităților naționale de producție a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranța stării de sănătate a populației”, menționează Guvernul.

Prin măsurile prevăzute în ordonanța de urgență aprobată se evită producerea unor disfuncționalități majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populației, precum și a unor perturbări grave, în situații de criză, de epidemii și pandemii, care pot afecta atât sistemul național de sănătate publică, cât și securitatea națională a României.

De asemenea, măsurile vizează crearea unei platforme unitare de cercetare și producție naționale, precum și menținerea la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță (BSL 3), a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism, menționează sursa citată.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.