Ce spune Mihaela Bilic despre piftie
Ce spune Mihaela Bilic despre piftie
Sănătate

Ce spune Mihaela Bilic despre piftie

Ce spune Mihaela Bilic despre piftie

Ce spune Mihaela Bilic despre piftie – Cunoscuta nutriţionistă a explicat pe pagina personală de Facebook, cât de sănătos este acest fel de mâncare tradițional și cum trebuie consumat corect.

Pentru cei care deja își făceau griji pentru kilogramele în plus de după sărbători, Mihaela Bilic are o veste bună: “Piftia- multa gelatină cu puține calorii”. Acesta este verdictul specialistului.

Răcitura sau piftia este un preparat dietetic, ce conține carne fiartă (de pui sau de porc), multă apă și gelatină. Gelatina este o proteină care are capacitatea de a absorbi de zece ori mai multă apă decât conținutul ei. Ea se găsește în oase și cartelaje, deci este recomandat să folosești la piftie cât mai multe oase: cap de porc, spinare, picioare etc. Pielea de pui sau de porc conține colagen, care de asemenea are prorietăți gelifiante. Din acest motiv, este bine să puneți la foc în oala pentru piftie carnea cu tot cu piele, urechi și/sau ghere de porc, chiar dacă ulterior acestea vor fi eliminate din compoziție. Rezultatul final va fi mult mai ferm și mai bine închegat.

Ca să mai eliminați și din calorii, este recomandat să folosiți carne slabă (afumată sau nu) impreună cu legumele pentru ca rezultatul final să fie unul sățios și gustos. Legumele le puteți tăia în bucătele și să le amestecați cu carnea, la care puteți scoate oasele, pentru a da si un pic de culoare piftiei.

Există și câteva trucuri pentru o rețetă reușită:

  • Fierbeți carnea la foc mic – cea de porc cam 4 ore, cea de curcan cam 2,5 ore;

  • Eliminați spuma care apare de la carne;

  • Adăugați legumele doar după ce carnea e fiartă;

  • Piftia este gata când zeama este lipicioasă.

Iată 2 rețete delicioase de piftie:

Piftie din carne de porc

Ingrediente: două picioare de porc, un ciolan afumat, o jumătate căpățână de porc, o căpățână de usturoi, un morcov, un pătrunjel, o țelină, o ceapă, sare

Preparare: se spală carnea și pune la fiert vreo trei ore până se desprinde de pe oase, apoi se adaugă legumele și se mai lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă sare, cât e necesar, apoi usturoiul pisat și se ia de pe foc. Cu o paletă se scot carnea și legumele și se lasă puțin să se răcorească. Apoi se dezosează carnea și se așază în farfurii, se toarnă zeama strecurată, cât să le acopere și se dă la rece.

Piftie din carne de curcan

Ingrediente: 1,5 kg carne de curcan (două aripi), un morcov, o țelină, 4 cepe, 10 căței de usturoi, sare, piper

Preparare: se pune la fiert carnea în apă cu sare, alături de ceapa tăiată în jumătăți, morcovul curățat și tăiat felii și rădăcina de țelină tăiată cubulețe, până se înmoaie (cam o oră). Se scot legumele, se taie felii apoi se pun într-un castron. Se adaugă puțin piper la fiertura de curcan și se mai lasă la fiert la foc mic până scade zeama și carnea este foarte bine fiartă. Se scoate carnea din zeamă, se porționeaza în castronașe, se adaugă legumele iar în zeamă se pune usturoiul zdrobit și se toarnă în castroane până se umplu. Se servește după ce s-a întărit, cu mărar deasupra.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.