Caz Șocant. 79% din femeile din România cu vârste peste 50 ani nu și-au făcut niciodată o mamografie. O femeie a murit după ce a fost refuzată la consult de un doctor din Târgu Jiu
Sănătate

Caz șocant. O femeie a murit după ce a fost refuzată la consult de un doctor din Târgu Jiu

Femeia care ar fi fost refuzată la un consult de către un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a murit la un spital din Craiova, conducerea unităţii medicale anunţând, luni, că verificările în acest caz nu au fost încă finalizate.

„În legătură cu decesul care a survenit la clinica din Craiova pentru pacienta care a fost transportată de la SJU Târgu-Jiu, noi regretăm că pacienta respectivă a decedat. Referitor la stadiul rezultatului analizei care s-a făcut la noi la spital, pot să vă spun că aşteptăm o concluzie de la Colegiul Medicilor în această cauză şi aşteptăm rezultatul Comisiei de cercetare disciplinară, care a fost constituită după avizul de etică dat de către Consiliul de Etică. Va trebui Comisia de cercetare disciplinară să ia legătura instituţional şi cu spitalul din Craiova şi concluzia finală sper să o avem cât mai repede, dar vedeţi, este o situaţie care trebuie analizată cu maximă prudenţă şi cu maxim profesionalism”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, managerul SJU Târgu-Jiu, Gigel Capotă.

În acest caz, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj a dispus efectuarea de verificări în cauză, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Miruna Prejbeanu.Componenţa Comisiei de Etică în cazul doctoriţei care ar fi refuzat să consulte un pacient şi a scris în foaia de observaţie nemulţumirile sale legate de salariu şi de lipsa de personal a fost modificată la solicitarea acesteia, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, managerul SJU Târgu Jiu.

Potrivit acestuia, medicul respectiv a solicitat înlocuirea unei juriste cu care ar fi avut, anterior, probleme personale.

Cadrul medical a intrat în atenţia conducerii SJU Târgu Jiu după ce a refuzat să consulte un pacient care avea nevoie de o bronhoscopie şi a scris în foaia de observaţie faptul că nu este remunerat pentru astfel de intervenţii şi că nu există nici personal pregătit în acest sens.

„În data de 31 ianuarie, doamna doctor a prezentat o hârtie în care solicita ca unul dintre membrii Consiliului de Etică, în speţă doamna jurist Horhoianu să nu participe la această analiză întrucât, spune dumneaei în hârtie, că a avut unele probleme personale cu respectiva şi că doreşte să fie asistată de un avocat. În baza hârtiei, Consiliul de Etică ne-a prezentat nouă, Comitetului Director, o solicitare pentru înlocuirea doamnei Horhoianu din comisia respectivă (…). Am primit un aviz de etică de la Comisia de Etică şi acolo au fost depistate anumite vulnerabilităţi”, a spus Gigel Capotă.În context, directorul medical al spitalului, Costinel Popescu, prezent la aceeaşi conferinţă, a susţinut că, în acest caz, „nu era necesară bronhoscopia”.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a dispus, la sfârşitul lunii ianuarie, efectuarea unei analize în cazul unui medic care ar fi scris în foaia de observaţie a unui pacient nemulţumirile legate de salariu şi de lipsa de personal, refuzând să consulte respectivul bolnav.Managerul SJU Târgu-Jiu a declarat că în acest caz a fost convocată Comisia de etică, a fost sesizat Colegiul Medicilor şi a fost constituită şi o comisie interdisciplinară.

„Am convocat în regim de urgenţă Comisia de etică pentru a face o analiză privind aspectele semnalate, cât şi de a veni cu propuneri şi măsuri în consecinţă. Totodată, a fost sesizat şi Colegiul Medicilor, pentru analiză şi măsuri. Suplimentar de măsurile respective, având în vedere evenimentele deosebite care au fost în ultimul timp, cu evoluţia agravantă a unor cazuri de afecţiuni bronhopulmonare cronice, am constituit şi o comisie de analiză interdisciplinară din care face parte directorul medical, care este medic specialist pe Infecţioase, cu un medic primar de la Dispensarul TBC, cu preşedinta Colegiului Medicilor, cu şeful de la Urgenţe şi cu şeful ATI-ului. Printre altele, comisia respectivă va analiza situaţia punctuală prezentată în media privind modul de acordare a îngrijirilor medicale de specialitate către unele categorii şi cazul respectiv la care s-a făcut referire”, a precizat, pe 29 ianuarie, Gigel Capotă.

El a mai afirmat că salariul medicului respectiv este de circa 15.000 de lei pe lună, sumă în care sunt incluse şi gărzile.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.