Când ar putea începe noua producție de vaccinuri 1
Sănătate

Când ar putea începe noua producție de vaccinuri

Când ar putea începe noua producție de vaccinuri

Când ar putea începe noua producție de vaccinuri –  Florian Bodog, şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, au semnat vineri, protocolulul de predare-primire al Institutului Cantacuzino. Acesta a trecut oficial în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Institutul va avea și personal civil, dar va fi de acum unul cu regim militar. Personalul civil nu va fi dat afară, ci vor fi făcute angajări pentru a acoperi deficitul de specialişti.

Producţia de vaccin ar putea începe în minimum doi ani, iar Ministrul Apărării a declarat că ia în calcul mutarea producţiei de vaccinuri în baza din Băneasa.

Ministrul Apărării Naţionale a declarat:

„Astăzi (vineri, n.r.), după câteva luni bune de discuţii, am semnat protocolul de predare şi primire a Institutului Cantacuzino, de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Apărării Naţionale. Este o discuţie mai veche la nivelul Guvernului, este o decizie importantă, iar de la preluarea mandatului am promis că ne ocupăm de asta. Este o instituţie intrată, din păcate, în umbră în ultimii ani, dar este importantă pentru securitatea în sănătate. Prin urmare, institutul trece oficial la MApN şi avem un plan riguros de reaşezare a acestei instituţii. După sărbători începem să lucrăm pe programul de management şi vom porni motoarele. Este un institut strategic, pe care ni-l dorim relansat”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a estimat că producţia de vaccinuri va începe în minimum doi ani:

„Aşa cum ştim, acest institut este foarte important atât pentru România, precum şi pentru toată Europa, datorită faptului că, în cazul în care reluăm producţia de vaccin, vom putea acoperi golurile de la nivelul Europei. Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a acceptat ideea de a sprijini institutul pentru ca acest institut să ajungă un pol european de producţie de vaccinuri. Într-un timp foarte scurt vom începe producţia de vaccinuri. Timp foarte scurt înseamnă minim doi ani pentru a produce un vaccin. Cred că se va începe cu tulpini, componente de vaccin, cred că ăsta va fi primul pas, şi suntem pregătiţi să reluăm producţia de vaccin antigripal”

Guvernul a adoptat în 29 noiembrie hotărârea de organizare a Institutului Cantacuzino, trecut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. El se va numi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.