“Aurul Roșu” se cultivă în România
“Aurul Roșu” se cultivă în România
Sănătate

“Aurul Roșu” se cultivă în România

“Aurul Roșu” se cultivă în România

“Aurul Roșu” se cultivă în România – Șofranul, cunoscut și drept “Aurul Roșu”, deoarece încă din vechime un gram de șofran valora cât un gram de aur, este cultivat în România.

Șofranul este o plată extrem de benefică ce conţine o concentraţie aparte de antioxidanţi, în special carotenoizi – provitamina A, vitamine din grupul B și peste 150 de compuşi volatili şi aromatici. În trecut a fost folosit pentru a trata diferite maladii. Azi este folosit şi ca antidepresiv, dar şi pentru a lupta cu insomniile deoarece are un uşor efect sedative.

Produsul este foarte scump deoarece pentru un kilogram se recoltează peste 200.000 de flori, iar pentru un gram de pudră este nevoie de câteva sute de stamine. Şi asta în condiţiile în care fiecare floare înfloreşte o singură dată pe an, timp de o săptămână, iar staminele trebuie culese manual.

Spaniolul Guzman Aparitio a cumpărat 15 hectare de teren în comuna Bustunchin, investind zeci de mii de euro pentru procurarea lor. Nu a început să le cultive pe toate, pentru că l-ar fi costat 45.000 de euro, dar a pus pe picioare o profitabilă afacere cu șofran.

„În piaţa de desfacere, aici în Spania, de exemplu, se vinde cu 8.000 de euro kilogramul şi în Europa este în jur de 14.000 pe kilogram” – a declarat acesta.

Michelangelo l-a folosit când a pictat Capela Sixtină, budişti îl asociază cu înţelepciunea, spaniolii îl folosesc la paella, căreia îi dă culoarea galben-roşiatică specific, iar indienii îl pun și în dulciuri.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.