Ziua Mondială pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate
Sănătate Social Ultima Ora

Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri

Măsuri  fără precedent la gropile de gunoi! Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un ordin de ministru care modifică normativele depozitării gunoiului prin care cere ca toate rampele pentru depozitare deșeurilor  să dețină echipamente de monitorizare a radioactivității deșeurilor. După anul 2000 presa internă și internațională a avertizat de mai multe ori că deșeuri toxice, inclusiv deșeuri nucleare, au fost ascunse în gropile de gunoi din țara noastră. Până acum, nimeni nu a luat nicio măsură.

Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 1

Conform acestui priect de ordin care va modifica Normativului tehnic privind depozitarea deșeurilor, toate gropile de gunoi din țară vor trebui transformate într-un fel de fortărețe. Astfel, ele vor fi surpavegheate prin îngrădire completă cu gard din sârmă de oțel înalt de doi metri.

De asemnea, gropa de gunoi va fi utilată cu: ”porţi de aceeaşi  înălţime cu gardul, prevăzute cu sisteme de închidere şi asigurare; instalaţii de alarmă în caz de acces neautorizat;  sistem de supraveghere video perimetral pentru zi și noapte cu o rezoluție a camerelor de luat vederi de minim 2MP (mega pixel) și DVR/NVR (Digital Video Recorder/ Network Video Recorder) care să permită păstrarea înregistrărilor pentru cel puțin 7 zile”.

În plus, fiecare depozit de deșeuri  trebuie dotat cu echipament de monitorizare radiologică, respectiv portal de monitorizare radiologică sau monitor portabil pentru detecția radiațiilor.

Fiecare gunoieră care va intra pe noile porți ale depozitului va fi supusă ”monitorizării radiologice a deșeurilor.”

De ce se întâmplă acest lucru? O spune chiar referatul de aprobare: ”Evitarea introducerii accidentale/ilegale a deșeurilor cu conținut de substanță radioactivă”.

Aoleu! Păi, se introduce deșeuri radioactive în gropile de gunoi din România? Se pare că da…

Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 2 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 3 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 4 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 5 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 6 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 7 Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 8

Iată câteva date:

  • În anul 2008 o persoană din localitatea buzoiană Săpoca a intrat în contact cu deşeuri radioactive descoperite într-o groapă din apropierea Râului Buzău.
  • Pe 6 mai 2011, presa anunța că majoritatea averii lideului mafiot Massimo Ciancimino (48 de ani), aproximată în jurul a 400 de milioane de euro, ­s-ar afla ascunsă în România. Mai precis: ”Un volum enorm ce se pare că a fost derulat în activităţi din domeniul reciclării deşeurilor: de la depozitele de deşeuri, inclusiv una considerată printre cele mai mari din Europa (Glina), până la societăţile de selectare şi transformare şi eliminarea a nămolurilor toxice”, se arată în raportul judecătorilor italieni din Palermo, Sicilia.

Măsuri fără precedent la gropile de gunoi! Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un ordin de ministru care modifică normativele depozitării gunoiului princare cere ca toate rampele pentru depozitare deșeurilor să dețină echipamente de monitorizare a radioactivității deșeurilor.

Courrier International (No 1055, 20-26 Jan 2011) dă amănunte despre transporturi ilegale de gunoi  între Napoli și România.

  • În anul 2012, o echipă a cotidianului italian La Repubblica a realizat o anchetă despre ceea ce a numit ”bomba ecologică de la groapa” amplasată în apropierea Bucureştiului. Gunoaiele ilegale au ajuns în România din sudul Italiei, de la Napoli, la Constanţa, prin intermediul unor transporturi navale ilegale efectuate pe parcursul nopţii, potrivit reporterilor italieni.
  • În iulie 2014 administratorii gropii Glina, un cetăţean român, fost ofiţer de securitate, şi un cetăţean Italian au fost arestaţi în România. Concomitent, în această afacere au mai fost reţinuţi câţiva cetăţeni italieni. Primăria din Popești-Leordeni, pe teritoriul căreia se află groapa, a anuțat că aceasta funcționează ilegal din 1997 și a prezentat dovezile. Nimeni nu a luat nicio măsură în acest sens.
  • În iunie 2016, autoritățile au reușit să oprească la granița României, 16 transporturi de deșeuri ilegale din Germania, Austria și Ungaria, care ar fi trebuit să ajungă la mai mulți agenți comerciali din România. În total, a spus ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, era vorba despre 300 de tone de deşeuri care ar fi urmat să fie depozitate ilegal în România.
  • Pe 28 august 2017, prefectul județului Vâlcea, Florian Marin, a convocat în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea. În cadrul ședinței, pe lângă incendiul care nu putea fi stins la groapa de gunoi, un consilier local din Măldărești, Costel Moța, a deschis un subiect extrem de sensibil, dezbătut în presa locală în urmă cu mulți ani de zile. Este vorba de un articol în care se vehicula ideea că la groapa de gunoi din Măldărești ar fi fost depozitate materiale radioactive din Gorj.

Măsuri fără precedent la gropile de gunoi! Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un ordin de ministru care modifică normativele depozitării gunoiului princare cere ca toate rampele pentru depozitare deșeurilor să dețină echipamente de monitorizare a radioactivității deșeurilor.

”Am avut problem mari cu acestă groapă de gunoi de la Glina. Vara, mirosul ne omoară. Am făcut plângeri peste plângeri, dar nu  ne ascultă nimeni. Întâmplător, eu am lucrat la realizarea gropii de gunoi de lângă Moscova, în 1987, prin ARCOM; eram macaragiu. Aveam diriginți de șantier americani și am văzut cum se face o groapă de gunoi la standardele cele mai înalte. Să știți că și noi ne putem rezolva problemele cu gropile de gunoi, ușor, nici nu ar fi o investiție foarte mare, dar parcă cineva nu vrea să se întâmple acest lucru. Iar ceea ce se spune că se întâmplă la Glina, cu deșeurile toxice, este adevărat”, ne-a spus Milu Butnaru, 67 de ani, fost macaragiu de înaltă calificare la firma de construcții ARCOM.

”În anii ’90 în România a izbucnit un scandal legat de butoaie cu deșeuri toxice aduse din Germania în zona Sibiului. Am fost acolo cu regretatul meu coleg Sandu Roșu și după ce am declanșat scandalul, Germani a luat deșeurile înapoi. Nici în acest moment în zona respectivă nu crește iarbă. Întrebare: de ce nu se măsoară radioactivitatea gropilor de gunoi din România în acest moment? S-ar putea să aflăm lucruri îngrozitoare?”, ne-a spus prof. univ. dr. Florina Bran, specialist pe probleme de ecologie și protecția mediului.

Alarmă radiologică în România: Va fi măsurată radioactivitatea gunoierelor la gropile cu deșeuri 9

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.