Ungurii nu mai vor să învețe limba română. Deloc! Vor depune lege în Parlament
secui
Politic Exclusiv

UDMR vrea autonomie pentru 1.665 de secui pe un teritoriu de 17.063 kilometri pătrați

UDMR cere autonomie pentru secuii din România. Dar… Conform ultimului recensământ din România, 1.665 de persoane și-au declarat apartenența la etnia secuiască. Aceasta este adevărata populație pentru care se cere o autonomie pe un teriotoriu de 17.063 de kilometri pătraţi.

Prin denumirea ”Ținutul secuiesc” UDMR revendică, pe scurt: judeţele Covasna, de 3.710 kilometri pătraţi, Harghita, 6.639 de kilometri pătraţi şi Mureş, 6.714 kilometri pătraţi – în total 17.063 de kilometri pătraţi.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011, singurul valabil până acum, s-au declarat “secui” doar 1.665 de persoane. Făcând împărţirea, ar rezulta că fiecare secui revendică de fapt un teritoriu de 32 de kilometri pătraţi, adică 3.200 de hectare.

Secuii au devenit în 2011 minoritate distinctă

În fine, aceste trei judeţe mai au, pe lângă secui, şi o populaţie de 1.128.990 de persoane aparţinând altor etnii, inclusiv cea maghiară, care, în paranteză fie spus, nu poate fi asimilată secuimii, din moment ce secuimea însăşi şi-a manifestat existenţa separată prin cele 1.665 de declarații benevole.

Să dăm un exemplu: rutenii sunt o minoritate de limbă ucraineană, care se deosebeşte oficial de cea ucraineană, are o asociaţie separată şi primeşte de la bugetul de stat (român), pentru conservarea propriei culturii, o sumă separată faţă de minoritatea ucraineană, deşi, repetăm, au o limbă comună…

La origine, secuii nu erau unguri, dar au fost maghiarizaţi de-a lungul istoriei

Vechile cronici maghiare spun că secuii au fost o populaţie de origine hunică, aşezată de Regatul Ungariei la curbura Carpaţilor pe la anul 1200, unde, cităm din cronica lui Keza, “amestecându-se cu blackii (românii – n.r.), se spune că se folosesc de alfabetul lor” – de unde alfabetul zis “secuiesc” – care, de fapt, nu este secuiesc, ci este preluat de secui de la populația românească veche din acualele județe Covasna și Harghita. Există și astăzi sate românești în acest județe, dar despre ele UDRM nu vorbește niciodată nimic.

Despre originea acestei populaţii menţionăm aici o observaţie a istoricului Pál Antal Sándor, membru al Academiei Maghiare: “În decursul secolelor, secuii de origine nemaghiară s-au maghiarizat datorită sarcinilor militare (…)”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.