Premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu huiduiți la Iași
Premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu huiduiți la Iași
Exclusiv Politic Ultima Ora

VIDEO. Ciucă și Ciolacu huiduți la Iași, de Ziua Micii Uniri, 24 ianuarie. ”HOȚII, HOȚII”

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au fost prezenți, la Iași, unde au participat la manifestările prilejuite cu ocazia îm plinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Mulțimea prezentă în Piața Unirii din Iași, i-a huiduit pe cei doi lideri de partid, Ciucă, PNL, și Ciolacu, PSD, oamenii strigâng, ”Hoții, Hoții”.

Huiduielile au venit dintre zone ale pieței: un grup „tradiţional” de protestatari din Iaşi, membrii asociațiilor care militează pentru autostrăzi și grupul simpatizanților AUR.

Peste 7.000 de persoane au venit marţi dimineaţă în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române.

Festivităţile au debutat, la ora 10,00, cu un spectacol folcloric intitulat „Noi suntem români!”.

Au fost huiduiți și liderii locali PNL Costel Alexe (președintele Consiliului Județean Iași) și Mihai Chirica (primarul Iașului), ambii având la activ mai multe dosare penale pentru corupție.

ciucă și ciolacu nu au fost bine primiți la Iași
ciucă și ciolacu nu au fost bine primiți la Iași

Discursul premierului Nicolae Ciucă la Iași

”Mă bucur să revin la Iași, într-o zi cu o semnificație specială pentru România. Astăzi sărbătorim împreună Ziua Unirii Principatelor Române – actul fondator prin care națiunea română a pus bazele modernizării și  emancipării statului și a început opera neobosită a unificării poporului nostru.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Unirea Moldovei cu Țara Românească nu ar fi fost posibilă fără acțiunile curajoase ale pașoptiștilor, fără munca neobosită a elitei intelectuale din cele două principate, fără demersurile neîntrerupte ale diplomației românești pe lângă Cancelariile Marilor Puteri și, mai ales, fără susținerea populară a românilor. Așadar, actul de acum 164 de ani a fost opera de voință și de curaj a întregului popor și a elitei sale politice.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Realizările recente confirmă acest lucru. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

Doamnelor și domnilor,

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitorul nostru. Miza comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și ale întregii lumi.

Iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, fără a lăsa pe cineva în spatele liniilor de dezvoltare. De a reduce, cât mai rapid cu putință, decalajele între sate și orașe, între regiunile României.

Guvernul pe care îl  conduc a reușit progrese semnificative. Pentru că suntem la Iași, aș dori să  mă refer la Autostrada Moldovei, A7, un obiectiv așteptat mulți ani de cetățeni și care, în sfârșit, are perspective certe de realizare. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și  Reziliență, majoritatea tronsoanelor sunt deja contractate, iar antreprenorii au început  lucrul.

Modul în care reușim să avansăm  acest proiect în perioada scurtă în care l-am repus între priorități este încă un exemplu ca împreună  putem pune lucrurile în  mișcare, uniți de dorința pentru mai bine. A8, Autostrada Unirii, Târgu-Mureș-Iași-Ungheni va consolida, prin finanțarea europeană de care beneficiază România, oportunitățile de dezvoltare ale Moldovei.

Aceeași mobilizare trebuie să se regăsească în toate acțiunile îndreptate spre creșterea calității  vieții  cetățenilor noștri, spre dezvoltarea comunităților și a țării.

În  România  europeană  toți  cetățenii  trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să  aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper.

Garanțiile de securitate oferite de NATO și de parteneriatul nostru strategic cu Statele Unite ale Americii, fondurile europene, inclusiv cele pe care le putem accesa prin PNRR, nivelul investițiilor de la bugetul de stat și mai ales existența unei unități de acțiune politică la nivel intern și extern sunt atuurile dezvoltării noastre.

Doamnelor și domnilor,

Drumul nostru către prosperitate este vegheat de valorile și libertățile democratice, respectând, în egală măsură, rădăcinile moștenite de la înaintași.

Asemenea tuturor democrațiilor europene, sub impactul crizelor multiple generate de război, și în România mișcări politice extremiste încearcă să ne influențeze societatea. Le recunoaștem cu ușurință, pentru că în discursurile promovate de liderii lor se promovează ura în locul bunei înțelegeri, frica în locul acțiunii, dezinformarea în locul adevărului, condamnarea în locul justiției prin lege.

Societățile democratice au însă propriile mecanisme de respingere bazate pe rădăcinile adânci și  lecțiile oferite de istorie. În plus, în cazul României, echilibrul și înțelepciunea socială, susținerea  puternică a valorilor europene și euroatlantice acționează ca un veritabil catalizator în jurul libertăților democratice.

Vă mulțumesc și am încredere că împreună vom menține România acolo unde îi este locul de secole – în marea familie a democrațiilor europene și occidentale!

La mulți ani, România!La mulți ani, români!La mulți ani, ieșeni!”, a spus Ciucă.

În momentul când a luat cuvântul, liderul PSD a fost huiduit de o parte dintre cei prezenţi. El le-a transmis acestora: “Eu chiar vă iubesc, mai ales într-o zi atât de aleasă”.

Apoi, Marcel Ciolacu a afirmat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole.

“În urmă cu 164 de ani, românii, popor şi conducători, au scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român, o istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia, de fiecare dată, am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun.

Acum 164 de ani, apropierea culturală şi economică puternică între cele două principate a condus la unitate.

Atunci, în 1859, unitate nu a însemnat doar că poporul să fie unit, unitatea a fost şi între conducători. Personalităţi puternice, cu viziuni proprii şi convingeri diferite, au reuşit să se unească pentru un scop comun: unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Unitatea a făcut diferenţa. Unitatea a adus progresul”, a precizat preşedintele PSD. El a mai declarat că atunci când am fost uniţi am scăpat de dictatură şi am intrat în NATO şi în Uniunea Europeană. “Când am fost uniţi cu toţii, popor şi conducători, am făcut Mica Unire.

Când am fost uniţi, am făcut România Mare. Când am fost uniţi, am scăpat de dictatură. Toţi împreună, uniţi, am reuşit să ne găsim aliaţi de nădejde pentru a apăra securitatea ţării odată cu aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană. Unitatea este soluţia.

Tot uniţi să intrăm în spaţiul Schengen, tot uniţi, să dezvoltăm economic toate regiunile ţării, împreună, urmărind aceleaşi obiective.

Tot uniţi să continuăm ceea ce am făcut în ultimul an, la propriu, nu pe hârtie, unirea tuturor regiunilorţării prin autostrăzi, pentru că doar împreună cu aceleaşi obiective putem continua să atragem mai multe fonduri europene.

Tot împreună putem creşte economia românească. Vă îndemn, aşadar, să lăsăm deoparte tot ce ne desparte şi uniţi să ne urmărim cu perseverenţă obiectivele comune creşterea economică şi creşterea nivelului de trai al românilor. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a mai afirmat Ciolacu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.