ULTIMA ORĂ. ȘOC: ”Vestele Galbene” au apărut la un protest din Budapesta! 1
Politic Social Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. ȘOC: ”Vestele Galbene” au apărut la un protest din Budapesta!

Mii de oameni au protestat sâmbătă la Budapesta faţă de un proiect de lege care le permite angajatorilor să le ceară salariaţilor să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an, o măsură pe care criticii au numit-o ”legea sclaviei”, transmite Reuters, potrivit Agerpres

Membri de sindicat şi alţi protestatari s-au adunat sub un ger plumburiu de iarnă şi au mărşăluit cu bannere pe care scria ‘Protestăm împotriva legii sclaviei’ sau ‘Obligă-ţi mama să facă ore suplimentare’.

Modificarea la codul muncii introdusă în parlament în această săptămână a declanşat critici intense şi cel mai amplu protest de stradă din ultimul an.

Poliţia a blocat piaţa principală din afara Parlamentului, spre care se îndreptau iniţial protestatarii, obligându-i pe aceştia să facă un ocol prin centrul Budapestei şi să umple Strada Constituţiei, principala arteră care duce spre clădirea legislativului.

‘Suntem foarte supăraţi pentru modul în care merg lucrurile în ţară. Acest guvern face legi fără consultarea celor afectaţi’, a declarat Zoltan Laszlo, vicepreşedinte al sindicatului metalurgiştilor Vasas, pentru Reuters.

‘Sănătatea noastră este deja precară. Oamenii care fac astfel de legi acţionează împotriva societăţii. Le vom arăta că putem să ne luăm soarta în propriile mâini. Suntem dispuşi să fim mult mai duri’, a adăugat sindicalistul.

Conform proiectului postat pe site-ul parlamentului, angajatorilor li se garantează prestarea a câte 250 de ore suplimentare pe an de către fiecare salariat. Pentru restul de ore suplimentare, vor trebui să aibă acordul angajaţilor.

Lajos Kosa, deputatul Fidesz care a iniţiat modificările, a declarat în parlament că săptămâna de lucru va continua să fie, ca regulă, de 5 zile a câte 8 ore, subliniind că toate orele suplimentare vor trebui plătite.

Kosa a mai precizat că numărul maxim de ore lucrate săptămânal, inclusiv timpul suplimentar, va fi de 48.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.