Dăncilă anunță continuarea programelor ”Rabla clasic” și ”Rabla plus”. A fost aprobat bugetul
Politic Ultima Ora

Ultima oră. Dăncilă publică cifrele din buget. Cine primește bani mai mulți

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri, în ședința de guvern, că Executivul va adopta bugetul pentru 2019, precizând că deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB.

„Astăzi adoptăm bugetul pentru 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în constituirea lui am avut trei piloni principali – sănătatea, educația și investițiile publice (…) Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB. (…) Bugetul anului 2019 este un buget echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare”, a anunțat Dăncilă în debutul ședinței de guvern.

Premierul a anunțat că Ministerul Fondurilor Europene are un „buget record de 2,3 miliarde de lei”.

Viorica Dăncilă, atac la adresa lui Klaus Iohannis, în ședința de Guvern: Să ABANDONEZE jocurile politice

Totodată, premierul a spus că va asigura finanțarea majorării pensiilor și salariilor din sistemul public, măsuri asumate prin programul de guvernare.

Viorica Dăncilă a mai spus că va continua creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei și a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei.

Premierul a afirmat că va asigura creșterea salariului minim lunar în mod diferențiat la 2080 lei, față de 1900 lei anul trecut, la 2350 lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum un an vechime la 3000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minim 80% cifra de afaceri în sectorul construcțiilor.

Pe sănătate, premierul a precizat că reprezintă o „prioritate zero”.

„Anul acesta finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut. (…) Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în programul național „Mama și copilul” prin care se va achiziționa 1000 de incubatoare”, a afirmat Dăncilă.

La capitolul educație, premierul a spus că i s-a alocat cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, „banii mergând atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale.”

Cu privire la investiții, Dăncilă a spus că va fi „anul” lor.

„În proiectul de buget, Guvernul alocă 49,65 miliarde lei (…) în creștere cu 45% față de anul 2018”, a spus Dăncilă, adăugând că o alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari.

Viorica Dăncilă a spus depre bugetele locale că acestea beneficiază anul acesta de o „alocare record”.

„Totalul sumelor care se distribuie sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mare față de cel din 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale”, a mai spus Dăncilă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.