Oltenii n-au reușit să-și reînființeze Romanațiul. Au uitat să vină la vot
Politic Social Ultima Ora

ULTIMA ORĂ. Apare un nou județ în România: ”Romanați”

Județul Olt își schimbă denumirea în Olt-Romanați. Guvernul urmează să dea o Ordonanță, săptămâna viitoare, în care va stabili data referendumului local odată cu cel pentru familia tradițională.

ULTIMA ORĂ. Apare un nou județ în România: ”Romanați”

La nivel local, decizia a fost luată deja. În luna august, consilierii judeţeni din Olt au adoptat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum având ca temă schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi.

Potrivit deciziei de atunci, consultarea populaţiei urma să aibă loc în 15 octombrie, iar Consiliul Judeţean a alocat suma de 500.000 de lei necesară organizării scrutinului.

Anul trecut, un grup de iniţiativă, format din reprezentanţii unor asociaţii, ai autorităţilor judeţene şi locale, dar şi parlamentari din toate partidele, se reunea la Caracal pentru a propune adăugarea la numele judeţului Olt a denumirii de Romanaţi, ca şi reparaţie istorică.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, declara, atunci, că doreşte să remedieze situaţia apărută prin contopirea fostelor judeţe istorice Olt şi Romanaţi.

„Actualul judeţ Olt este format din două judeţe istorice, este fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. Practic, actualul judeţ Olt, despărţit de linia râului Olt, este format din aceste două judeţe istorice. Prin acest referendum, încercăm să aducem o reparaţie morală, atribuind judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi. Nu se schimbă nimic, niciun act de identitate, permis de conducere, certificat de naştere, paşaport, plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor nu vor fi schimbate, decât la teremenul de expirare. Astfel, alte costuri suplimentare, în afară de cele prevăzute din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizarea acestui referendum, nu vor fi”, declara în 2017 Marius Oprescu, citat de presa locala.

Liderii din grupul de iniţiativă au luat drept exemplu experienţa înfiinţării unei episcopii noi în judeţul Olt, care a preluat denumirea de „Slatinei şi Romanaţilor”.

Episcopul Sebastian afirma că denumirea a venit ca urmare a unor solicitări din partea unor credincioşi din Caracal şi Corabia.

„Eu nu sunt nici oltean şi nici romanaţean, vin din Muntenia şi nu ştiam nimic despre ce se întâmplă aici. Venind însă am reperat această amărăciune, această mâhnire a dumneavoastră a celor din Romanaţi, faptul că va dispărut, într-un fel, istoria, cultura şi aţi fost nedreptăţiţi prin suprimarea numelui acestuia din administraţia publică. Lucrurile au căpătat un anumit contur atunci când am avut noi prima şedinţă a adunării noastre eparhiale, când au venit oameni din Caracal şi din Corabia şi mi-au adus la cunoştinţă despre această nedreptate şi mi-au cerut ca măcar noi ca Episcopie să salvăm numele de Romanaţi”, a afirmat Preasfinţitul Sebastian.

Potrivit ultimelor statistici ale Autorităţii Electorale Permanente, aferente alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, în judeţul Olt erau înscrişi pe listele electorale permanente 377.306 alegători.

Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să voteze 30 la sută dintre aceştia, iar pentru ca denumirea judeţului să fie schimbată, jumătate plus unu dintre cei prezenţi trebuie să răspundă cu „Da” la întrebarea „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”

 

 

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.