Raluca Turcan anuță că Guvernul dă banii persoanelor care au plătit asigurări de sănătate
Raluca Turcan anuță că Guvernul dă banii persoanelor care au plătit asigurări de sănătate
Politic Ultima Ora

Pressonline.ro: Turcan: Guvernul Ciucă va restitui persoanelor cu pensii peste 4.000 lei sumele reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate

Raluca Turcan anunță că, Guvernul, a decis ca pensionarii care au plătit asigurări de sănătate își vor primi banii înapoi.

Guvernul Ciucă va restitui persoanelor cu pensii peste 4.000 de lei sumele reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR, a declarat, marţi, deputatul PNL Raluca Turcan, transmiţând că o parte din bani vor fi restituiţi în luna februarie şi Ministerul Finanţelor este obligat să prezinte un act normativ pentru restituirea a încă 445 milioane de lei.

„Calculele ministerului de finanțe vor fi îndreptate de premierul Ciucă: pensionarii cărora le-au fost reținuți pe nedrept banii timp de un an li se vor restitui sumele.

Guvernul Ciucă va restitui celor care au pensii peste 4000 de lei contribuția de asigurări de sănătate a cărei reținere a fost declarată neconstituțională de CCR.

Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari.

Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei.

Acest act normativ trebuie elaborat rapid și în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari. Decizia de reținere a contribuțiilor nu le-a aparținut lor iar hotărârile Curții Constituționale trebuie transpuse în legislație urgent!”, a scris Turcan pe Facebook.

Raluca Turcan anuță că Guvernul dă banii persoanelor care au plătit asigurări de sănătate
Raluca Turcan anuță că Guvernul dă banii persoanelor care au plătit asigurări de sănătate

Ea a adăugat că acest act normativ trebuie elaborat rapid şi în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari.

„Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor, iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent”, a punctat Raluca Turcan.

În 15 decembrie, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Curtea a reţinut că OUG 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a precizat CCR.

La acea vreme, deputatul PNL Raluca Turcan le-a recomandat miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească „cu maximă atenţie” decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă. Ea adăuga că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, „i-a păcălit”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.