lovitură cruntă pentru corupți
lovitură cruntă pentru corupți
Externe Justiție Politic Ultima Ora

Tribunalul Uniunii Europene îi taie orice speranță lui Liviu Dragnea. Fostul șef al PSD nu mai are nicio șansă să iasă din Pușcărie

Tribunalul Uniunii Europene i-a respins cererea lui Liviu Dragnea în care fostul șef al PSD cerea să se constate că faptul că nu a fost judecat de un complet specializat în fapte de corupție ar fi un abuz și de aceea ar trebui să fie reluat procesul în care a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Dragnea a cerut următoarele:

„Constatarea încălcării de către autoritatea judecătorească reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție a prevederilor obligatorii ale tratatelor și anume normele obligatorii din Titlul V spațiul de libertate, securitate și justiție reglementate în Art. 67 din TFUE;

[constatarea] încălcării prevederilor Art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în sensul că a judecat cauza subsemnatului în fond, fără să existe complet de judecată specializat pe fapte de corupție, astfel cum a statuat inclusiv Curtea Constituțională a României prin decizia din 5 iulie 2019 pronunțată în dosarul 642E/25.03.2019;

[constatarea] abuzului de putere manifestat explicit de către autoritatea judecătorească în sensul că a ignorat obligația din Art. 267 alineat 3 din TFUE în legătură cu cererea de trimitere cu titlu preliminar în interpretarea tratatelor, cerere care a fost formulată în termenul legal la instanța națională, în conformitate cu Art. 267 alineat 1 litera (a) și (b) din TFUE”, potrivit ordonanței tribunalului.Tribunalul UE a respins însă solicitarea lui Dragnea, arătând că este „vădit necompetent” să judece o acțiune.

corupție, astfel cum a statuat inclusiv Curtea Constituțională a României prin decizia din 5 iulie 2019 pronunțată în dosarul 642E/25.03.2019;

[constatarea] abuzului de putere manifestat explicit de către autoritatea judecătorească în sensul că a ignorat obligația din Art. 267 alineat 3 din TFUE în legătură cu cererea de trimitere cu titlu preliminar în interpretarea tratatelor, cerere care a fost formulată în termenul legal la instanța națională, în conformitate cu Art. 267 alineat 1 litera (a) și (b) din TFUE”, potrivit ordonanței tribunalului.Tribunalul UE a respins însă solicitarea lui Dragnea, arătând că este „vădit necompetent” să judece o acțiune.

„Tribunalul se consideră suficient de lămurit de actele dosarului și decide, în aplicarea acestui articol, să se pronunțe fără continuarea procedurii.

În prezența cauza, prin cererea formulată, reclamantul urmărește, în esență, că Tribunalul, pe de o parte, să se pronunțe cu privire la o decizie a unei autorități judiciare naționale precum și a tuturor actelor subsecvente și, pe de altă parte, să dispună obligarea autorității judiciare pârâte să rejudece cauza cu care a fost sesizată.

Competența Tribunalului este prevăzută la articolul 256 TFUE, astfel cum este precizat de articolul 51 din Statutul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit acestor dispoziții, Tribunalul este competent să judece acțiunile formulate, în temeiul articolului 263 TFUE, numai împotriva actelor instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii.

În speță, este evident că autorul actului atacat nu este nici o instituție, nici un organ, nici un oficiu și nici o agenție a Uniunii.

Rezultă din considerațiile care precedă că prezența acțiune trebuie respinsă din motive de necompetență vădită, fără a fi necesară notificarea acesteia către parată”, arată tribunalul,  conform ziare.com.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.