ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii
Politic Justiție Social Ultima Ora

ȘOC! Scrierea secuiască… nu este secuiască! Ce spun specialiștii

Declaraţiile referitoare la autonomia Ţinutului secuiesc, care au reaprins spiritele în ultimele zile, scot la lumină aspecte care se credeau uitate, în legătură cu teritoriile ardeleneşti din Curbura Carpaţilor. 

ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii

Una din dispute se referă la originea alfabetului secuiesc, care ar fi o străveche scriere a românilor preluată de unguri în Evul Mediu. Între judeţele Braşov şi Covasna a apărut, la un moment dat, un panou cu titulatura ”Ţinutul secuiesc”. Panoul, care trebuia să delimiteze specificul Harghitei şi al Covasnei faţă de restul României, ca un fel de hotar, conţinea un text scris cu litere ciudate, considerate ca aparţinând unui vechi alfabet secuiesc. Ce e acest alfabet? Ungurii susţin că aceste litere au fost inventate de secui în perioada medievală, dar au fost folosite sporadic şi au rămas puţine inscripţii care să folosească acest alfabet supranumit ”runic secuiesc”. Iată însă că a apărut pe piaţă o carte numită ”O istorie a criptologiei româneşti”, semnată de Vasile Maierean, fost şef al Centrului Naţional de Cifru şi Transmisiuni Cifrate, şi de Dan Dulciu, filolog specialist în criptologie.

ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii 1  ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii 2

Alfabet preluat în Evul Mediu

Cartea are un capitol special despre scrierea secuiască. Autorii atrag atenţia asupra faptului că acest alfabet nu este secuiesc, ci îşi are originea într-o scriere străveche, inventată pe teritoriul României şi folosită de daci şi de urmaşii lor, românii, până în Evul Mediu. Când au venit în Ardeal, secuii au preluat această scriere de la români, urmaşii dacilor.

Au împrumutat din semnele de la Tărtăria, vechi de 7.000 de ani

ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii

Apăsați pe poză pentru mărire…

 

Din cele 42 de caractere ale alfabetului secuiesc, 12 sunt identice cu literele scrierii descoperite la Tărtăria, judeţul Alba. Doar că scrierea de la Tărtăria are peste 7.000 de ani vechime, iar ”alfabetul secuiesc” are doar 800 de ani. De unde această coincidență stranie?

Secuii, populaţie vorbitoare de limbă maghiară, au ajuns în Curbura Carpaţilor pe la anul 1.100- 1.200 d. H. – deci nu puteau avea nici o legătură cu Tărtăria. Cedi?…

Cronica ”Gesta Hunnorum et Hungarorum” scrisă pe la 1283 spune: ”Căci aceşti secui (…) duseră viaţa împreună cu blackii (românii-n.r.) în munţii graniţei. De unde amestecându- se cu blackii se zice că se folosesc de literele lor”. Deci, secuii nu au inventat nimic, au luat de-a gata o scriere pe care au găsit-o la blaki, adică vlahi, adică români. Scrierea s-a stins, nefolosită timp de secole, și a reapărut în momentul în care maghiarimea din România a vrut să își contruiască o identitate în Ardeal, după 1990.
ȘOC! Scrierea secuiască... nu este secuiască! Ce spun specialiștii 3

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.