Marile companii încep lupta pentru ENERGIE în Mediterană. Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria
Politic Economic Social Ultima Ora

ȘOC. Dragnea s-a bătut cu ”asasinii” degeaba… Legea offshore nu prevede mărirea taxelor pentru petroliști, ci jupuirea consumatorilor

Legea offshore a fost a fost adoptat de  Comisia comună economică și pentru energie a Senatului, cu amendamente, cu 11 voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri. Vă prezentăm mai jos ce înseamnă de fapt aceste amendamente și cum împlântă ele cuțitul pe la spate în interesele cosumatorului de gaz din România.

Dragnea bagă pumnul în gură Gabrielei Firea: fără critică în afara PSD! ”Este ultimatum!”

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalații electrice, de telecomunicații și celelalte utilități aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m și 300 m de la linia de coastă în direcția uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat și/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere accesului liber pe plajă, siguranței, protecției turiștilor și modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condițiile legii.” Propunerea a fost făcută de Ministerul Turismului.

De asemenea, senatorii din cele două comisii au adoptat art 18 (1): „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brută aferente acestor cote și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare desfășurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul înaintat de Șerban Nicolae și Marin Gheorgh, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru și patru împotrivă.

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat în următoarea variantă: „ANMR și titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.”

La articolul 19 după alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore.” Amendamentul propus de Șerban Nicolae și Marin Gheorghe PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru și patru împotrivă.

Acest articol 19 alineat 1 se referă la ”dreptul de restituire” pe care petrolistul îl primește dacă face ”cheltuieli în plus față de contract”. De unde? De la consumatori…

Deci, modificările au vizat, unu: protecția plajelor turiștilor de eventualele distrugeri pe care le-ar putea face petroliștii.

Doi: se vor putea încheia acte adiționale.

Trei (atenție la articolul 19 alineatul 1): petroliștii își vor putea recupera cheltuielile suplimentare față de contract, cum ar fi retehnologizare sau reutilare etc. din mărirea prețului facturilor!

Patru: Nivelul de redevență și regimul fiscal rămân cele existente. Adică nu se mărește nimic!

Adică, noua Legea Offshore nu numai că nu atinge petroliștii, dimpotrivă, jupoaie consumatorii prin măriri de prețuri atunci când petroliștii fac ”investiții”.

Reamitim că președintele PSD, Liviu Dragnea,  a spus despre Legea offshore că aceasta va proteja interesele poporului român asupra resurselor minerale – în sensul că va mări taxele plătite de petroliști, să  nu mai ia bunurile țării pe degeaba – și că va apăra acest drept al românilor cu orice preț. La un moment dat a vorbit și despre cei patru asasini sosiți la București să pună capăt acestei epopei românești de apărare a bunurilor patriei, care asasini nu au reușit, pentru că Liviu Dragnea a scăpat, de unul singur, vitejește, după cum chiar el a spus la Antena 3.

Vezi și:

VIDEO. Dragnea a mințit despre legea offshore. A dat gazul ”imperialiștilor”!

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii