Secuii marchează 50 de ani de la desființarea Regiunii Autonome Maghiare 1
Secuii marchează 50 de ani de la desființarea Regiunii Autonome Maghiare
Politic Ultima Ora

Secuii marchează 50 de ani de la desființarea Regiunii Autonome Maghiare

Ziua Libertăţii Secuilor – ce va fi marcată, sâmbătă, la Târgu Mureş şi în cadrul căreia vor fi organizate o comemorare şi un „marş secuiesc” prin oraş – se va desfăşura sub semnul desfiinţării Regiunii Autonome Maghiare în urmă cu 50 de ani, când s-au înfiinţat actualele judeţe.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că prin solicitarea de autonomie teritorială care va fi reformulată la Ziua Libertăţii secuilor nu se cere altceva decât recunoaşterea unui drept care cândva a fost recunoscut de statul român sub forma Regiunii Mureş Autonome Maghiare, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că petiţia care va fi dusă de către manifestanţi la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, va conţine, pe lângă doleanţa clasică de autonomie şi un element nou, în sensul că se împlinesc 50 de ani de la desfiinţarea Regiunii Mureş Autonome Maghiare.

Pentru manifestarea de sâmbătă, de la Târgu Mureş, şi-au anunţat prezenţa europarlamentarul Tokes Laszlo, Jokin Bildarratz Sorron  reprezentant al Partidului Naţional Basc, Jordi Xucla i Costa, deputat spaniol al Partidului Democrat Catalan European, Gio Paolo Baglioni, consilier juridic al Alianţei Libere Europene (EFA) şi alţii.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a spus că de Ziua Libertăţii Secuilor participanţii au tot dreptul să depună petiţii şi să manifeste, însă nu trebuie să transforme oraşul în „circ”.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a susţinut, la rândul său, că pentru manifestările anunţate de către Consiliul Naţional Secuiesc, la Târgu Mureş, îl interesează să fie respectat un climat de linişte şi ordine publică.

Acesta a spus că după ce petiţia va fi depusă la Instituţia Prefectului o va analiza şi va vedea cine are competenţă de soluţionare a celor solicitate.

Manifestarea va începe la ora 16,00 cu o comemorare a secuilor martiri, la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, la care vor avea loc şi discursurile, după care participanţii se vor deplasa pe jos, circa doi kilometri, către Prefectura Mureş, pentru a depune petiţia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.