Băsescu
Politic

Schimb dur de replici între Băsescu și Tăriceanu

Schimb dur de replici între Băsescu și Tăriceanu

Schimb dur de replici între Băsescu și Tăriceanu – Dialogul între fostul șef al statului și Călin Popescu Tăriceanu a fost unul tensionat:  ‘Nu mai suntem suverani de când am intrat în UE’ – a spus Traian Băsescu.

După declaraţia făcută de senatorul USR,  Radu Mihail, care a spus că România riscă să fie sancţionată de către Uniunea Europeană precum Polonia din cauza modificărilor aduse legilor Justiţiei, în plenul Senatului au urmat o serie de luări de cuvânt în contradictoriu.

Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului a luat cuvântul spunând că Polonia este o ţară care merită toată admiraţia, pentru că ştie să-şi respecte independenţa şi suveranitate.

Traian Băsescu, senatorul PMP și fost șef al statului, i-a replicat imediat că România nu mai este o ţară suverană în sensul clasic al cuvântului de când a intrat în Uniunea Europeană.

Radu Mihail, senatorul USR, a atras atenția în debutul ședinţei de plen a Senatului în care se dezbate modificarea legii 317/2004 privind funcţionarea CSM că suntem pasivi de sancțiune dacă majoritatea: ”va forţa trecerea pachetului de legi ale justiţiei”. Aceasta a declarant de la tribună:

„Noi nu dorim ca ţara noastră să intre în rândul ţărilor iliberale, cum ar fi Polonia sau Ungaria, ţări pe care oficiali de la Bucureşti, inclusiv din conducerea Senatului, le curtează acerb”

Următoarea replică a venit din partea lui Călin Popescu Tăriceanu:

”Pentru mine, Polonia este o ţară care merită toată admiraţia, pentru că ştie să-şi respecte valorile, tradiţiile, independenţa şi suveranitatea. Nu am să fac comentarii în legătură cu ce decide Polonia, şi în mod suvveran, Parlamentul (…) Vreau ca în Senatul României să nu mai aud astfel de luări de cuvânt din partea unor tineri parlamentari, tineri în sensul prezenţei în Parlament, care fac dovada faptului că trăiesc în România aproape degeaba, ei nu văd ce proporţii a luat în România statul represiv, nu văd ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani cu Justiţia din România, care a fost călcată în picioare. Independenţa ei a rămas numai pe hârtie. Care este independenţa justiţiie atunci când serviciile intervin în derularea actului de justiţie şi în curţile care fac justiţia, nu mă refer la procurori. Aceasta este justiţia pe care dumneavoastră o apăraţi? Sunt absolut decepţionat de acest lucru, mă mir de astfel de luări de poziţie”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a ținut să-i amintescă Președintelui Senatului de cedarea a unei părți din suzeranitate la intrarea în UE:

”Când am intrat în UE am cedat din suveranitate. Avem capitolul trei din Tratat care dă o listă întreagă de domenii în care Bruxelles-ul este suveran şi nu statul naţional. Încurajarea naţionalismului este distrugerea Uniunii Europene. Nu mai suntem suverani în sensul clasic al cuvântului de când am intrat în UE. Asta vreau să vă fie clar la toţi”

După încheierea luării de cuvânt a acestuia, Tăriceanu a confimat spusele sale: ”Confirm ce spune domnia sa”.

Călin Popescu Tăriceanu a mai ținut să menționeze:

”Eu nu fac parte din categoria de naţionalisti care duce naţionalismul pe primul plan, dar suveranitatea Parlamentului nu poate fi contestată. Nu vorbim de suveranitate, ci vorbim despre altceva, despre alte valori, vorbim despre statul de drept. Revenirea la statul de drept, nu la ce se numea odinioară statul de drept în perioada comunistă, când discutam despre întărirea legalităţii socialiste. Ce însemna legalitatea socialistă? Forţa instituţiilor care bineînţeles că nu aveau niciun respect pentru drepturile cetăţenilor. Eu ceeea ce vorbesc azi este necesitatea protejării drepturilor cetăţeneşti, care este o valoare fundamentală nu numai pentru România, dar pentru întreaga Uniune Europeană. Stă la baza construcţiei UE”.

Radu Mihai a luat din nou cuvântul pentru a-și manifesta nemulțumirea cu privire la faptul că s-a simțit agresat verbal de care Președintele Senatului:

”Aici în sală am fost agresat verbal. Mi s-a spus de către cineva care este în viaţa politică de zeci de ani că trăiesc în România degeaba. Aş vrea să vă spun că am ales să trăiesc în românia după ce am fost în exil 16 ani pentru că oameni ca acela care a rostit acele cuvinte calcă în picioare drepturile cetăţenilor români, se preocupă de interesul personal şi încearcă să schimbe legile justiţiei pentru interesul personal al lui şi al unei clici. “

Dezbaterea legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, ultimul act normativ din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate în regim de urgenţă în Parlament va continua în Senat și astăzi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.