Rusia își va serba ziua la Muzeul Satului din București
Politic Ultima Ora

Rusia își va serba ziua la Muzeul Satului din București

Centrul Rus de Știința și Cultură în România împreună cu Muzeul Național al Satului  «Dimitrie Gusti» organizează în premieră la București o serie de manifestări culturale, cu prilejul zilei naționale al Federației Ruse –  «Ziua Rusiei».

Programul festiv include diverse evenimente culturale și se va desfășura în mai multe locații din Muzeul Național al Satului pe data de 9 iunie, intre orele 11.00 si 19.00.

Invitații  speciali al evenimentului sunt artiștii ansamblului „Rossia” cu solistă, artista emerită al Federației Ruse Nadejda Krîghina, compania «Khokhloma», expoziția de obiecte cu elemente tradiționale din Nordul Extrem al  Rusiei din colecția Alevtinei Struchkova, muzeul privat «Sund&K» din Moscova cu expoziția costumului popular rusesc „Frumusețea în detalii” și defilare – prezentare a șalurilor de colecție din matase în stil rusesc de la marca La Moscovite.

Ansamblul Folcloric Academic de Stat „Rossia“, care poartă numele renumitei artiste populare Liudmila Zîkina, este unul dintre cele mai strălucitoare ansambluri populare care păstrează cântecul popular rusesc și perpetuează arta interpretativă academică națională folosind instrumente populare ruseşti și artista emerită al Federației Ruse Nadejda Krîghina este renumită prin dedicația ”Vocea cântecului popular rusesc”. Nadejda Krîghina împreună cu colegii ei va cânta «Katiuşa», «Kalinka», «Nopţi în împrejurimile Moscovei», etc.

Ca parte a evenimentelor festive, Grupul Media „Rusia azi” va prezenta capitole din  proiectul multimedia de amploare „Rusia. Teritoriul prezentului” în formatul expoziției foto. Nouă secțiuni tematice – „Țară de ornamente“, „Colosseum Siberian“, „Innopolis: Silicon Valley după model rusesc“, „Șamanii ale secolului XXI din Tuva“ și altele vor spune povestea lor unica, dar împreună alcătuiesc un portret colectiv al Rusiei contemporane, văzute prin prisma obiectivului foto a celor mai buni fotografi mondiali, reporterilor „Rusia azi”. Fotografiile cuprind tradițiile străvechi și transformarea lor de astăzi, noile tehnologii în vecinătate cu natura pură, meșteșugurile și descoperiri științifice, sporturi extreme și poveștile oamenilor de rând.

Ariadna Cherkasova, fondatorul mărcii La Moscovite, creează colecții de șaluri de mătase dedicate culturii populare rusești. Ornamentele populare autentice,  tradiții străvechi și cântece de datină au devenit o sursă de inspirație pentru colecțiile  La Moscovite. Misiunea La Moscovite este să păstreze frumusețea originală a picturilor populare și să o arate întregii lumi prin obiecte de artă realizate din  mătase pură și culori luminoase.

 

Expoziția de ilustrații grafice „Şîlad, kîvbur, serpas / Melodie, vers, imagine“ a artistei Alevtina Strucikova reprezintă o viziune modernă asupra patrimoniului național al popoarelor din nordul european al Rusiei, o încercare de face posibilă retrăirea atmosferei vieții de zi cu zi a strămoșilor. Picturile sunt completate de o colecție de căni pentru ceaiuri. Fiecare cană este decorată cu desene originale „de mînă”. Colecția „Nord. Komi” reflectă viața cotidiană și sărbătorile, precum şi tradițiile naționale ale poporului Komi.

Colective artistice participante vor prezenta o varietate de numere de la clasic și folclor la pop și dans. În cadrul expozițiilor și atelierelor vor fi prezentate istoria costumului național și a vechilor meșteșuguri populari rusești, vor avea loc  degustările și vânzările bucatelor tradiționale oferite de magazinul produselor cu specific rusesc “Berezka”, diverse concursuri pentru adulți și copii precum și dedicate Campionatului Mondial de Fotbal care va desfășura in Rusia, proiecția filmului ”Andrei Rubliov” în regia lui Andrei Tarkovski, care este oferit de concernul de film ”Mosfilm”.

La evenimente vor participa colectivele artistice de conaționali din România  – „Belka-Strelka”, „Raduga”, „Kazachok”, copiii – elevi ai școlii P.D. Kiselev pe lângă Centrul Rus de Știință și Cultură – formația „Surpriz”.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.