Anunț de la Bruxelles
Anunț de la Bruxelles
Politic

România și Bulgaria – aliați în aderarea la spațiul Schengen

România și Bulgaria – aliați în aderarea la spațiul Schengen

România și Bulgaria – aliați în aderarea la spațiul Schengen, conform declarației comune a Eurodeputaților: Victor Boștinaru și Andrey Kovatchev. Astăzi, 15 decembrie 2017, cei doi europarlamentari au declarat faptul că s-au angajat să colaboreze pentru a asigura o președinție românească de succes în 2019 și una bulgară de succes în 2018. Victor Boștinaru și Andrey Kovatchev au condus lucrările reuniunii informale dintre delegațiile eurodeputaților români și bulgari în Parlamentul European.

Cele două delegații, română și bulgară, au avut o întrevedere la începutul acestei săptămâni la Strasbourg, cu ministrul Președinției Bulgare a Uniunii Europene, Lilyana Pavlova și cu Ministrul român al afacerilor europene, Victor Negrescu. Prin consens, a fost adoptată, ca urmare a unei analize commune a obiectivelor de îndeplinit o declarație comună privind aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Eurodeputații din România și Bulgaria, au declarat în Parlamentul European:

“considerăm că înființarea spațiului Schengen și integrarea acquis-ului Schengen în cadrul UE este una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană, deoarece permite o şi mai mare libertate de circulație a persoanelor – un drept fundamental garantat cetățenilor UE prin tratate – şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea pieței interne a UE”.

Președintele Comisiei Europene a anunțat în mai multe randuri capacitatea celor două țări de a-și asuma aderarea la spațiul Schengen. A fost declarată și de către:

  • Parlamentul European în rezoluțiile sale din 8 iunie 2011 și 13 octombrie 2011,
  • Consiliu în concluziile sale din 9 și 10 iunie 2011 și 25 – 26 octombrie 2012,
  • şi în cel de-al 3-lea, al 4-lea, al 5-lea, al 6-lea, al 7-lea şi al 8-lea raport bianual privind funcționarea spațiului Schengen.

În septembrie 2012, s-a solicitat Consiliului Justiție și Afaceri Interne, adoptarea deciziei de aderare a Bulgariei și României la spațiul Schengen, dar nici până în acest nu s-a luat nici o decizie. Costurile legate de reintroducerea controalelor în cadrul sistemului Schengen ar putea varia între 0,05 miliarde EUR și 20 miliarde EUR costuri unice și între 2 miliarde EUR și 4 miliarde EUR costuri de funcționare anuale.

Declarația celor doi Europarlamentari a re-amintit următoarele aspecte:

  • Ambele țări au îndeplinit condițiile necesare pentru aplicarea tuturor părților acquis-ului comunitar, care – în conformitate cu Tratatul de Aderare și cadrul legal existent al UE – este singura condiție prealabilă pentru aderarea la spațiul Schengen.
  • Ambele țări și-au reorganizat în mod fundamental sistemele integrate de gestionare a frontierelor: prin investiții substanțiale în autoritățile lor de aplicare a legii, inclusiv prin asigurarea de cursuri de formare profesională, tehnologie de ultimă generație și sisteme de securitate a frontierelor
  • Interoperabilitatea nu poate fi realizată și finalizată efectiv la nivelul UE fără accesul deplin al Bulgariei și al României la toate sistemele informatice existente, precum și la cele viitoare.
  • Bulgaria și România protejează în mod cumulativ 3264 km din frontierele externe ale UE. Bulgaria și România apără cu succes partea de sud-est a frontierelor externe ale UE – în ciuda presiunii ultimilor ani de intensificare a migrației, demonstrând angajamentul deplin la spațiul Schengen.
  • S-au creat noi instrumente pentru a face față evaluările vulnerabilităților efectuate anual de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și introducerea de controale sistematice la frontierele externe.
  • Timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierelor interne ale UE afectează puternic operațiunile de transport din și către unele dintre cele mai mari porturi maritime sudice de marfă din Europa, precum și importurile și exporturile către și dinspre cele două țări.
  • În prima jumătate a anului 2018 și respectiv, 2019, atât Bulgaria, cât și România vor prelua viitoarele președinții ale Consiliului UE.

Se amintește și se solicită ca statelor membre să-și onoreze angajamentele asumate în temeiul cadrului juridic al Uniunii Europene și să nu acorde prioritate populismului national.

Cea mai importantă solicitare a acestora este de a include Bulgaria și România numai pe baza acquis-ului Schengen și a procedurilor. Deasemenea, de îndată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, Croația ar trebui să adere la Schengen.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.