Guvernul României face un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic
Politic Europarlamentare 2019 Ultima Ora

Remanierea Guvernului se amână din nou

Șeful PSD-ist Liviu Dragnea a fost nevoit să amâne din nou CEx-ul vizând tranșarea mult trâmbițatelor remanieri guvernamentale. Potrivit surselor ”Evenimentului zilei”, întârzierea noilor permutări de la Palatul Victoria nu este ”motivată” de absența premierului Viorica Dăncilă (aflată într-un periplu extern), așa cum tot încearcă că acrediteze secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, ci de intensificarea războiului intestin și de tărăgănarea statuării unor decizii finale la vârful coaliției de guvernare.

Aceleași surse ne-au precizat că, zilele acestea, Liviu Dragnea caută soluții pentru menținerea majorității parlamentare, în perspectiva viitoarei remanieri a baronului de Olt, Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale.

De asemenea, teleormăneanul pregătește retragerea sprijinului politic pentru Gabriela Firea pe care dorește s-o mazilească atât de din funcția de vicepreședinte, cât și din cea de lider al PSD București, funcție pentru care se pregătește primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Miza menținerii majorității parlamentare

În realitate, o majoritate parlamentară ”la cheie” este esențială pentru Dragnea, care vrea să treacă remanierile prin plenul Parlamentului, pentru a-l fenta, din punct de vedere constituțional, pe președintele Klaus Iohannis, care, într-un astfel de scenariu, ar fi pus în postura de a semna, fără ”capricii”, decretele de numire ale noilor ministeriabili. În această ordine de idei, după excluderea baronilor Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, Liviu Dragnea a demarat negocieri subterane cu parlamentarii celor opt organizații puciste, făgăduind funcții în Guvern și pe lista pentru europarlamentare.

Potrivit surselor citate, facțiunea pucistă coordonează încă aproximativ 25 de parlamentari, ceea ce nu este deloc puțin, în condițiile în care Dragnea nu a dres încă busuiocul cu UDMR și Kelemen Hunor, iar disensiunile de la vârful coaliției PSD-ALDE (pe multe teme, printre care și soarta ministrului Justiției, Tudorel Toader) refuză să se stingă.

Momentan, pe lângă Paul Stănescu și vicepremierul Viorel Ștefan (care candidează pentru șefia ASF), pe lista remaniabililor se află: Dănuț Andrușcă (Economie), Lucian Șova (Transporturi), George Ivașcu (Cultură), Ioana Bran (Tineret), Bogdan Trif (Turism) și Mihai Fifor (Apărare).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.