Referendum special pentru județul Romanați, în paralel cu votul pentru Familie
Politic Social Ultima Ora

Referendum special pentru județul Romanați, în paralel cu votul pentru Familie

300.000 de români din judeţul Olt sunt aşteptaţi sămbătă şi duminică în secţiile de vot să răspundă la o a doua întrebare pe lângă cea privind familia tradiţională: renașterea județului Romanați.

Referendum special pentru județul Romanați, în paralel cu votul pentru Familie

Referendumul național are şi miză locală în Sud-Vestul României. Cetățenii județului Olt sunt chemați să răspundă, alături de întrebarea privind familia tradițională, și la întrebarea „Sunteți de acord ca județul Olt să se numească Olt-Romanați?.

Potrivit Gazetei de Sud, demersul vine dintr-o dorință de a acorda cetățenilor fostului județ Romanați o reparație morală.

Este vorba de oamenii în vârstă, în bună parte, care au trăit reorganizarea administrativ-teritorială și care, născuți în județul Romanați, au ajuns să trăiască peste noapte în județul Olt. Lor li s-au alăturat și cetățeni mai tineri, iar la nivel național a fost înființată chiar Liga Națională a Județelor Abuziv Desființate, 22 la număr.

Dumitru Botar, istoric din Caracal, unul dintre luptătorii pentru „recuperarea județului Romanați, este vicepreședintele acestei ligi și cel care a promovat ideea redenumirii județului Olt, astfel încât alături de Olt să se regăsească și Romanați, totul în spiritul adevărului istoric.

„Foarte mulți oameni mă opresc și mă întreabă, sunt foarte mulți nerăbdători. Sigur, ei ar vrea județul Romanați, le-am explicat că acest lucru nu se mai poate, dar că așa cum există Bistrița-Năsăud sau Caraș-Severin poate exista și Olt-Romanați. Este o portiță de a reintra pe harta patriei, pentru că prin ceea ce s-a hotărât în 1968 am fost scoși din istorie, de pe harta țării, ceea ce nu era corect, a fost un capriciu al lui Ceaușescu, a declarat istoricul Dumitru Botar pentru Gazeta de Sud.

80% din fostul județ Romanați se regăsește astăzi în cuprinsul județului Olt, la care a fost alipit, multe localități fiind pierdute, tot la reorganizare, și în favoarea județelor vecine Dolj și Teleorman.

 

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii