REACȚIILE OPOZIȚIEI ÎN SCANDALUL CORVETELOR: DRAGNEA, IA LABELE DE PE ARMATA ROMÂNĂ
Politic Economic Justiție Social Ultima Ora

REACȚIILE OPOZIȚIEI ÎN SCANDALUL CORVETELOR: DRAGNEA, IA LABELE DE PE ARMATA ROMÂNĂ

Partidele de opoziție au lansat critici dure la adresa PSD, și în special a lui Liviu Dragnea, după ce Ministerul Apărării a anunțat vineri seară că a suspendat achiziția corvetelor multifuncționale și a sesizat Parchetul Militar în legătură cu legalitatea procedurii, scrie g4media.ro.

PNL, USR și PMP susțin la unison că partidul condus de Dragnea compromite, prin suspiciunile de corupție pe care le generează, procesul de înarmare, angajamentele internaționale ale României, destabilizând astfel flancul de est al NATO și servind direct intereselor Rusiei.

Una dintre cele mai dure critici a venit din partea USR, formațiune care a transmis tranșant: ”Liviu Dragnea, jos labele de pe Armata Română!”

”Noul scandal legat de licitația pentru corvete inițiată de Ministerul Apărării demonstrează că PSD și Dragnea nu sunt în stare să finalizeze fără suspiciuni de corupție nici un contract, nici măcăr cele mai importante care vizează Armata Română. Acest blocaj, simultan cu atacul la șeful Armatei, nu face decât să destabilizeze flancul de est al NATO și servește direct intereselor Rusiei, care luptă pentru controlul în Marea Neagră. PSD-ul lui Dragnea trebuie să înţeleagă că programul de înzestrare al Armatei nu este un obiectiv în cartea de colorat numită „Program de guvernare”, ci o prioritate naţională şi internaţională pentru că ne-am asumat rolul de a contribui la apărarea granițelor NATO şi UE” – a avertizat, pe Facebook, deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat că Guvernul a reuşit să compromită procesul de înzestrare a Armatei Române, precum şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre.

„Prima ispravă de pomină a Guvernului Dăncilă după preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE este suspendarea procedurii de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română. De altfel, MApN nu a reuşit să ducă la bun sfârşit nicio achiziţie majoră de tehnică militară în 2018, în ciuda alocării unui procent de 2% din PIB pentru Apărare. O asemenea situaţie demonstrează incapacitatea Guvernului de a-şi îndeplini atribuţiile funcţionale. Guvernul a reuşit astfel să compromită atât procesul de înzestrare a Armatei Române, cât şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre. Prin asemenea decizii, Viorica Dăncilă nu pune în pericol doar România, ci şi întreaga Europă”, a scris Eugen Tomac, sâmbătă, pe Facebook.

Și deputatul PNL Ovidiu Raețchi, membru al Comisiei pentru Apărare a Camerei, a subliniat că PSD ”a reușit să blocheze toate programele de înzestrare a Armatei pentru că nu au bani, nu se înțeleg pe licitații, își fac singuri plângeri la Parchet”.

”Oamenii ăștia chiar nu înțeleg că ne-am asumat aceste programe plecând de la o amenințare reală? Chiar cred că pot păcăli NATO spunând un lucru și făcând în realitate cu totul altceva? Nu văd că ne facem de râs? Când provocările la Marea Neagră cresc în fiecare săptămână, cum e posibil să blochezi din nou licitația pentru corvete? De la un punct încolo, aceasta nu mai este doar incompetență (sau corupție?) – putem deja să ne gândim la o sabotare deliberată a securității naționale. În beneficiul cui?”, a scris Raețchi pe Facebook.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat vineri că a suspendat procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale și că a sesizat Parchetul Militar în legătură cu posibile ilegalități.

”Astfel, secretarul de stat (Andrei Ignat,responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” – n. red.) a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa S.A., ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 /2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea  procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”, a precizat MApN într-un comunicat de presă (detalii aici).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Publicația franceză La Tribune a acuzat guvernul României că încearcă „cu disperare“ să scoată compania olandeză Damen câștigătoare la licitația lansată la începutul anului pentru livrarea a patru corvete militare. La Tribune a scris că, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă financiară mai bună, guvernul român și Liviu Dragnea „sunt de multă vreme pentru Damen“

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.