PSD este optimist. ”Preocuparea pentru educație și viitorul tinerei generații, reflectată în bugetul pentru acest an”
Dezastrul  din Educaţie continuă. Alocarea bugetară legală de minim 6% din PIB asteaptă un viitor Guvern responsabil!
Politic

PSD este optimist. ”Preocuparea pentru educație și viitorul tinerei generații, reflectată în bugetul pentru acest an”

”Comisiile de buget-finanţe reunite ale Parlamentului au acordat un raport favorabil bugetului pe 2019 al Ministerului Educaţiei Naţionale, fiind vorba despre cel mai consistent buget alocat Educației din ultimii ani. Astfel, bugetul învățământului românesc din acest an este de aproximativ 40 de milioane lei, respectiv o creștere de peste 46% față de cel de anul trecut.

Un segment important al bugetului va reveni unităților administrației publice, cu o sumă mai mare cu 38% față de anul trecut. Totodată, un alt capitol bugetar esențial în această perioadă se referă la alocarea sumei de 65 milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor din școli.

Pe palierul de asistență socială se va introduce Programul de susținere a Educației „Merg la școală pentru elevii din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat”, în cuantum de 700 milioane lei. Acești bani vor fi folosiți pentru rechizite școlare, manuale școlare, transport elevi, concursuri, etc. Este un proiect extrem de benefic pentru tânăra generație, menit să combată și să diminueze cu efecte concrete absenteismul și abandonul școlar, fenomene încă alarmante la nivel național

Un alt demers ce va fi realizat în acest an este implementarea Proiectului Național „România modernă, România digitală”, suplimentat considerabil în vederea schimbării sistemului de predare a lecțiilor prin achiziționarea de table inteligente și de tablete.

Pentru acoperirea creșterilor salariale ale personalului din învățământ, în acest an bugetul are o creștere cu 30% raportat la anul 2018, conform angajamentelor luate în acest sens și respectate cu strictețe al Programului de guvernare PSD. În cheltuielile salariale sunt cuprinse creșterile salariale, indemnizațiile de hrană, voucherele de vacanță, precum și punerea în executare a unor hotărâri judecătorești de restituire a unor sume rămase neplătite de anii trecuți.

        Nu în ultimul rând, bugetul Educației pentru 2019 conține alocări suficiente pentru cheltuielile legate de  programele cu finanțare rambursabilă și cele de cofinanțare. Vor fi demarate o serie de programe pentru dezvoltarea învățământului de stat la toate nivelurile, spre exemplu construirea a 380 de grădinițe noi, precum și lucrări complexe de extindere/reabilitare/modernizare/dotare a 5.095 de unități de învățământ preuniversitar de stat.

Reamintesc că Parlamentul a adoptat o lege prin care anul 2019 este instituit ca „Anul Cărții” în România, deoarece cu toții ne dorim creşterea exponenţială a numărului elevilor care citesc şi sunt preocupaţi de lectură, această inițiativă reflectându-se în bugetul Ministerului Educației Naționale. Actul normativ îşi propune iniţierea unor activităţi stimulative în rândul copiilor, în scopul îndreptării atenţiei acestora spre a citi şi a se documenta cu ajutorul cărţilor.

În concluzie, bugetul este destinat dezvoltării și modernizării educației naționale, precum și a progresului și îmbunătățirii calității actului de învățământ, astfel încât copiii să aibă condițiile optime pentru a primi o educație la standarde înalte, care să-i determine la absolvirea studiilor să rămână în țară și să aibă parte de cariere profesionale de succes.” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Alina Elena Tănăsescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.