Alina Gorghiu preia justițția
Alina Gorghiu preia justițția
Politic Ultima Ora

Președintele Senatului, Alina Gorghiu susține digitalizarea României. ”Avem la dispoziţie aproape 6 miliarde de euro prin PNRR”

Alina Gorghiu a afirmat, joi la Conferinţa Smart City, că în cazul în care societatea românească nu înţelege faptul că educaţia digitală trebuie dusă în toate, fie ele urbane sau rurale, atunci „efortul pentru serviciile digitale devine golit de conţinut”.

Gorghiu spune că țara noastră are la dispoziție 6 miliarde de euro pentru digitalizarea României.

„Este o mare bucurie să fiu, astăzi, alături de dumneavoastră, de toţi oamenii de ispravă angrenaţi într-un proiect care vorbeşte despre viitor, despre viziune, despre inovaţie, despre comunităţi inteligente: Digitalizarea României!

E un obiectiv pe care îl vom atinge cu siguranţă mai devreme sau poate mai târziu, cu paşi mai repezi uneori, alteori poate cu unele poticneli sau semne de întrebare, dar cu siguranţă, fiecare va avea aici o contribuţie.

Digitalizarea României este proiect de ţară, iar dumneavoastră, toţi cei care sunteţi aici în această sală, primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali sau judeţeni, antreprenori, specialişti în noi tehnologii, aveţi un rol extrem de important.

Voi sunteţi cei care schimbă comunităţi! Voi sunteţi cei care aduc dezvoltarea, voi sunteţi cei care valorifică inovaţia şi tehnologia în beneficiul cetăţeanului”, a declarat Alina Gorghiu, joi la Conferinţa Smart City.

Posibilitatea de a obţine în format digital cazierul, de a plăti online taxele şi impozitele sunt proiecte foarte bune de e-guvernare.

„Se întâmplă lucruri extraordinare: avem acum posibilitatea de a obţine cazierul judiciar în format digital, de a ne plăti taxele şi impozitele online, iar proiectele bune pentru ceea ce numim e-guvernare, sunt din ce în ce mai avansate.
Este un semnal foarte bun pentru întreaga economie, pentru mediul de afaceri şi pentru fiecare cetăţean.
Senatul a păşit şi el pe calea digitalizării. Din perioada pandemiei, când am propus modificarea Regulamentului Senatului, pentru ca proiectele şi propunerile legislative să poată fi depuse prin mijloace electronice. Iar acum, Senatul este la o altă etapă a digitalizării.
Derulăm primul proiect pe fonduri europene: «Soluţii digitale pentru creşterea capacităţii administrative a Senatului României».

Scopul este acela de a permite cetăţenilor să acceseze informaţiile într-o logică digitală accesibilă, iar inovarea să devină o parte firească a organizării activităţilor la nivelul instituţiei parlamentare”, a completat Gorghiu.

Preşedinta interimară a Senatului a mai spus că educaţia digitală trebuie să ajungă în cât mai multe zone, atât urbane, cât şi rurale.

„Trebuie să înţelegem că, la nivel de societate, dacă nu reuşim să ducem educaţia digitală în toate zonele, fie ele urbane sau rurale, efortul pentru serviciile digitale devine golit de conţinut.

M-am bucurat, însă, să văd într-un raport pentru 2022, România pe locul 2 în UE, la proporţia femeilor specialiste în domeniul IT&C din totalul forţei de muncă.

Vă lansez tuturor domnilor prezenţi aici în sală, o provocare: Sunt convinsă că putem să capacităm acele femei pricepute să facă parte din proiectele comunităţilor inteligente, din acest angrenaj al educaţiei pentru digitalizare. Sunt convinsă că vom vedea multe idei echilibrate şi pertinente.

Şi nu am niciun dubiu că toate aceste proiecte vor fi susţinute mai corect şi mai argumentat, de toate aceste doamne care vor putea să spună oamenilor cât de uşor ar putea fi, de exemplu, pentru o tânără mamă să obţină un loc la creşă pentru copilul său folosind doar câteva click-uri. Iar lista cu idei bune poate continua…

Niciodată în România nu s-au făcut progrese atât de importante precum în ultimii 3 ani. Avem la dispoziţie aproape 6 miliarde de euro prin PNRR pentru digitalizare. Haideţi sa facem lucrurile smart şi digitale în continuare!”, a conchis Gorghiu.

Smart City Industry Awards 2023, organizat în parteneriat cu Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială

Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială vă invită să participați joi, 30 martie a.c., la Smart City Industry Awards 2023, eveniment de referință pentru comunitatea Smart City din România care se va desfășura la Palatul Parlamentului, foaierul sălii Regele Mihai I (sala de plen) a Senatului, începând cu ora 17.00.

Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială are calitatea de partener al  Asociației Române pentru Smart City, care este organizatorul evenimentului Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment dedicat dezvoltării orașelor inteligente din România.

Gala Smart City Industry Awards este manifestarea fanion a Industriei Smart City din România, iar scopul evenimentului este de a identifica și premia actorii implicați în dezvoltarea orașelor inteligente, inclusiv reprezentanții mediului de afaceri, ai administrației centrale și locale, ai mediului academic și ai organizațiilor civice.

Gala Smart City 2023
Gala Smart City 2023

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.