Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine marţi în România 1
Politic Ultima Ora

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine marţi în România

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România, în primul său turneu în sud-estul Europei, după invazia rusă din Ucraina.

Marţi seară, acesta va merge la Constanţa, pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la baza militară a NATO de la Mihail Kogălniceanu, iar preşedintele Klaus Iohannis i se va alătura miercuri. Liderul francez urmează să aibă şi o vizită de sprijin în Moldova şi o posibilă călătorie la Kiev.

Emmanuel Macron va fi însoţit de miniştrii Afacerilor Externe, Catherine Colonna, şi a Apărării, Sébastien Lecornu, va fi întâmpinat la sfârşitul zilei la baza Mihail Kogalcineanu, lângă Constanţa, principalul port românesc la Marea Neagră, locaţie care a devenit extrem de strategic de la începutul războiului.

Liderul francez va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă şi va discuta cu forţele misiunii Aigle, dislocate în cadrul procesului de întărire de către NATO a „posturii sale de descurajare şi defensivă pe flancul său estic al Europei”.

Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie. Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.