Peste 50 de milioane de italieni, aşteptaţi la urne. Cine ar putea fi noul prim-ministru. Premieră în istoria Italiei. FOTO 3
Politic Ultima Ora

Peste 50 de milioane de italieni, aşteptaţi la urne. Cine ar putea fi noul prim-ministru. Premieră în istoria Italiei. FOTO

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a-şi alege parlamentul.

Giorgia Meloni,45 de ani, liderul partidului postfascist Fratelli d’Italia, creditat cu aproape un sfert din voturi în ultimele sondaje, este favorita pentru a conduce un guvern de coaliţie în care extrema dreaptă va domina în mare măsură. Ar fi prima femeie care ocupă acaestă funcţie în Italia, conform news.ro.

 

„În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Petrecera s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat ea în timpul campaniei.

Peste 50 de milioane de italieni, aşteptaţi la urne. Cine ar putea fi noul prim-ministru. Premieră în istoria Italiei. FOTO 4

Giorgia Meloni este creditată ca favorită în sondaje, de la 4% în 2018 la 25%.

Coaliţia de dreapta-extremă dreapta, creditată cu 50% din intenţiile de vot, din care mai fac parte Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, mizează pe majorităţi solide atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat.

Ultima oră. Fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, a ajuns la spital

Foto-Europarlamentarul Silvio Berlusconi

Coaliţia de centru-stânga, dominată de Partidul Democrat (PD), creditată cu 30% din intenţiile de vot, riscă să ajungă în opoziţie, după ce a refuzat să se alieze cu M5S.

În Italia, postul de premier revine de obicei partidului din coaliţie care obţine cele mai multe voturi. Partidul Giorgiei Meloni le depăşeşte pe celelalte în intenţiile de vot.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.