PROIECT DE LEGE INEDIT. Liderii condamnați pentru corupție, pierd subvențiile de la stat
Politic Ultima Ora

Pensiile speciale, eliminate! Proiectul de lege a fost depus în Parlament

Proiectul privind eliminarea tuturor pensiilor speciale, depus în Parlament. Parlamentarii PMP au depus o propunere legislativă care prevede eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului Curţii de Conturi, membrilor Corpului diplomatic, ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete, Avocatului Poporului, funcţionarilor publici parlamentari, personalului aeronautic civil navigant, precum și pensiile aleșilor din Legislativ. 

Proiectul a fost depus în data de 4 septembrie și prevede şi abrogarea indemnizaţiilor pentru limită de vârstă ale senatorilor şi deputaţilor, arată Libertatea.

Potrivit propunerii legislative, invalizilor de război – încadraţi în gradul I de invaliditate şi marilor mutilaţi – li se acordă o indemnizaţie egală cu două câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru cei încadraţi în gradul II de invaliditate se prevede acordarea unei indemnizaţii egală cu 1,5 câştiguri salariale medii brute, iar pentru cei cu gradul III de invaliditate – o indemnizaţie egală cu un câştig salarial mediu brut.

În plus, veteranii de război şi văduvele de război, care nu s-au mai recăsătorit, vor primi o indemnizaţie egală cu 50% din câştigul salarial mediu brut.

Ce pensii speciale au aviatorii, diplomații și parlamentarii

Inițiatorii arată că pensia medie încasată de personalul aeronautic civil este de 10.749 lei, pensia medie a personalului Curţii de Conturi este de 7.619 lei, pensia medie a membrilor Corpului diplomatic este 5.483 lei, iar indemnizaţia pentru limită de vârstă a deputaţilor şi senatorilor este de 4.570 lei, în schimb, media recompenselor acordate invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război este de numai 239 lei.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

La finalul sesiunii parlamentare de vară, Parlamentul a adoptat Codul administrativ, care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali.

Proiectul a fost atacat la CCR de către președintele Klaus Iohannis.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii