Un miner a ajuns în comă după ce a fost surprinsă de o surpare de siloz
Politic Economic Social Ultima Ora

OLTENIA SE RĂSCOALĂ! 900 DE MINERI SUNT ÎN GREVĂ SPONTANĂ

Este revoltă la Complexul Energetic Oltenia. 900 de mineri sunt în grevă spontană de aproape 48 de ore, informează B1 TV. Minerii au întrerupt lucrul încă de vineri seară şi refuză să se întoarcă la muncă până nu vor obţine măriri de salarii şi condiţii mai bune în subteran. Protestul angajaţilor a pornit de la faptul că, în bugetul pe 2019, nu sunt prevăzuţi bani pentru majorări, deşi acestea le-au fost promise de luni bune.

Greva minerilor se desfăşoară în trei cariere din judeţul Gorj. Rând pe rând, sute de mineri s-au solidarizat protestului, iar activitatea este sistată de aproape 48 de ore.

”Oamenii au realizat că în acest an nu vor avea parte de nicio marire salarială, deși au rămas la salariile din 2006. 7.000 de mineri au salariu azi de 20 de milioane. Condițiile de muncă sunt deosebit de precare. Oamenii lucrează în pericol extrem”, a explicat Nicu Bunoaică, lider de sindicat.

Protestul a început vineri seară, când circa 200 de mineri de la Cariera Jilț Nord, de la Complexul Energetic Oltenia, au refuzat să mai muncească. Aceștia au intrat în schimbul trei, iar colegii lor, veniți sâmbată dimineață la carieră s-au solidarizat și au continuat greva.

Oamenii reclamă faptul că proiectul de buget pe anul acesta nu prevede majorarea salariilor.

Greva a pornit de la faptul că administrația a propus un buget de venituri și cheltuieli fără majorări de salarii și fără vouchere de vacanță. Sindicatele solicită o majorare salarială de 45% și vouchere de vacanță pentru cei peste 13.000 de angajați.

Greva spontană a minerilor de la carierele Jilț Nord și Jilț Sud a determinat Ministerul Energiei să cheme administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia la discuții. Ședința va avea loc luni, 14 ianuarie, la ora 15.00.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.