Tăriceanu aruncă bomba. Tudorel Toader nu oprește Ordonanțele pe justiție
Politic Ultima Ora

Monica Macovei ACUZAȚII GRAVE pentru Tudorel Toader. ”A fost împotriva anticorupţiei şi în favoarea corupţilor”

Monica Macovei ACUZAȚII GRAVE pentru Tudorel Toader. ”A fost împotriva anticorupţiei şi în favoarea corupţilor”

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că Ministrul Justiției nu trebuie să se implice în selecția celor trei procurori pe care România îi propune pentru desemnarea Procurorului European. Totodată,  ea lansează acuzații grave la adresa lui Tudorel Toader, despre care precizează că prin acțiunile sale din ultima perioadă a blocat lupta anticorupție în țara noastră.    

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei face apel la procurori să se înscrie în cursa pentru conducerea DNA, menționând că planul lui Tudorel Toader de "a sabota acest concurs trebuie descurajat".

„Tudorel Toader nu ar trebui să se implice în selecţia celor 3 procurori pe care România îi va propune pentru desemnarea Procurorului European. Toader a demonstrat cu vârf şi îndesat că este avocatul politicienilor cu probleme penale, avocatul infractorilor. Tot ce a făcut Toader în ultimele luni a fost împotriva anticorupţiei şi în favoarea corupţilor: de la proiectele de modificare a legilor justiţiei, modificările la Codurile penale, schimbarea conducerii DNA pe motive hilare, parcă dictate de televiziunile mogulilor, susţinerea ideii de graţiere şi amnistie, propunerea cu revizuirea sentinţelor definitive, ca să dau doar câteva exemple. Şi atunci, cum poate Toader să facă o selecţie a candidaţilor pentru procurorul european?

Mai este ceva. De ce vorbeşte Toader de recompensă? Cum adică nu poate să recompenseze pe cineva selectându-l pentru postul de procuror european? Vă daţi seama cât de alterată este logica lui Toader? Nu, nu este vorba de recompensă, în termenii lui Toader, pentru că un procuror independent şi imparţial nu poate fi și nu trebuie recompensat pentru servicii aduse cuiva. Selecţia pentru procurorul european trebuie să fie una obiectivă, pe criteriile din Regulamentul european, şi nu pe criterii subiective, cum declară Toader atunci când vorbeşte de recompensă”, scrie Monica Macovei pe Facebook.

Europarlamentarul consideră că decizia ministrului Toader de a o demite pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procurer șef al DNA a fost luată în urma presiunilor politice, fără să se bazeze pe o analiză obiectivă.

“Cum poate Toader să susţină în continuare că fostul procuror şef DNA a făcut greşeli şi de aceea a revocat-o, când secţia de procurori a CSM a decis contrariul şi a anulat compunerea scrisă de Toader pe post de motivare a deciziei lui şi a politicienilor cu probleme penale de a o demite pe Laura Codruța Kovesi? Decizia de revocare a procurorului şef al DNA a fost strict politică, nu bazată pe o evaluare obiectivă a activităţii de manager; au confirmat acest lucru toţi procurorii din Secţia CSM care au votat în bloc împotriva lui Toader şi pentru nerevocarea Laurei Codruţa Kovesi.

Toader nu are nici un drept să blocheze candidatura dnei Kovesi.

Am făcut această declarație pentru G4media.ro care a scris despre intențiile lui Toader în ceea ce privește selecția procurorilor pentru Parchetul European. Și am explicat care sunt criteriile care trebuie să conteze pentru selecția procurorilor europeni, care sunt cuprinse în Regulamentul european. Doar aceste criterii contează şi orice procuror care le îndeplineşte trebuie să aibă şanse egale pentru a fi selectat. Ori Toader, în acest moment, prin antepronunţare, nu mai îndeplineşte criteriul de obiectivitate în această selecţie. De altfel, Regulamentul prevede și că “selecţia se bazează pe un apel deschis pentru candidaturi, care se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a scris Macovei pe Facebook.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii